Mänttä-Vilppulan Pohjaslahdelle kohoaa talkootyöllä huimien näköalojen terästorni

Talkoorakentaminen on merkinnyt yhteistä tekemistä, mutta sen toivotaan myös lisäävän kiinnostusta vireää kylää kohtaan.

Teräsrunko on jo pystyssä, puuosia asennetaan vielä. Kuva: Petri Lassheikki / Yle

Mänttä-Vilppulan Pohjaslahdelle valmistuu näkötorni talkoovoimin. Palellusvuoren huipulta avautuu hurjat näköalat yli Tarjanneveden ja koko seudun.

Tornin rakenne on sinkittyä terästä. Se painaa noin 10 tonnia. Muut osat tuovat painoa vielä viitisen tonnia lisää.

Uusimista joudutaan Pohjaslahdella miettimään vasta vuoden 2300 paikkeilla. Tekniseksi käyttöiäksi lasketaan nimitttäin 300 vuotta.

Mikä saa kyläläiset ryhtymään näin hurjaan työ- ja rahoitushankkeeseen? Kyläaktiivi Janne Peltola pohtii, että pienten kuntien ja kylien elinvoimaa pyritään koko ajan heikentämään. Pohjaslahdella on kuitenkin vaihtoehto tarjolla:

- Meillä ajatellaan vähän niin, että ei kannata valittaa asioista, vaan on parempi tehdä itse jotain, Janne Peltola sanoo.

Torni on hänen mukaansa vain yksi vireän kylän monista yhteishankkeista. Kimpassa tekemisen ilon lisäksi niillä saadaan vetovoimaa kylälle.

Näkötornille kertyy kustannuksia kertyy noin 100 000 euroa. Tähän on laskettu kerätyt varat, EU-tuki sekä talkootyön arvioitu hinta. Tornin arvioidaan valmistuvan tämän kesän jälkeen.

Pohjaslahden näkötorni kohoaa 222 metriin merenpinnan yläpuolelle.