Suurin osa Keski-Suomesta lukeutuu maaseutumaisiin kuntiin, joissa poliisia voi joutua odottamaan puolesta tunnista tuntiin – kunnan koko ratkaisee

Poliisin toiminta-ajan nopeus on määritelty kaupunkien ja kuntien koon mukaan.

Keski-Suomi
Kuvassa on poliisiauto, taustalla aurinko laskee.
Nopeiten poliisi tulee paikalle Jyväskylässä. Kuvituskuva.Silja Viitala / Yle

Poliisin paikalle saapumiseen kiireellisissä tehtävissä suositellaan eri pituutta eri puolille maata.

Jatkossa poliisin pitäisi päästä hälytyksen saatuaan tehtäväpaikalle suurissa kaupungeissa lyhimmillään 11 minuutissa ja maaseudulla pisimmillään 55 minuutissa, poliisihallituksen työryhmä ehdottaa.

Toiminta-ajan nopeus on määritelty kaupunkien ja kuntien koon mukaan. Keski-Suomessa vain Jyväskylässä edellytetään nopeaa toiminta-aikaa. Jämsä, Laukaa, Muurame ja Äänekoski lukeutuvat taajaan asuttuihin alueisiin, jossa poliisia kiireellisissä tapauksissa voi pisimmillään joutua odottamaan 30 minuuttia.

Muu Keski-Suomi lukeutuu maaseutumaisiin kuntiin, joissa poliisia kunnasta riippuen voi joutua odottamaan reilusta puolesta tunnista lähes tuntiin.

Keski-Suomen pohjoisosien muutamissa harvaan asutuissa ja kaukana keskuksista olevissa kunnissa on onneksi se tilanne, että siellä on vähän tehtäviä, ihan muutamia vuodessa, Sisä-Suomen poliisilaitoksen poliisipäällikkö Timo Vuola toteaa.

– Kyllä se jos poliisin tulo kestää kauan, ja esimerkiksi puukotus tai muu vakava rikos on tapahtunut, niin silloin odottavan aika on pitkä. Sitten ne minuutit ja jopa yli puolen tunnin menevät ajat, jolloin poliisi on paikalla, on valtavan pitkä aika.

Viime vuonna Suomessa oli 20 kuntaa, joissa poliisin tulo paikalle kesti kiireellisissä tehtävissä yli 40 minuuttia. Keski-Suomesta näiden kuntien joukossa on vain Luhanka.

Luhankaan poliisin tulo kesti kiireellisissä tehtävissä 40,5 minuuttia.

Pitkien välimatkojen pohjoisessa Keski-Suomessa alueelle valmistuva uusi Äänekosken poliisiasema tulee olemaan pohjoisen alueen poliisien tukikohtana. Myös Saarijärven poliisiasema säilyy yleispoliisiasemana.

– Pohjoisessa Keski-Suomessa haasteena on se, ja poliisi ottaa sen vakavasti, että sinnekin pystyttäisiin antamaan poliisipalveluja myöskin näissä kiireellisissä tapauksissa, ja palvelemaan vähintään tuossa vähimmäisajassa, Vuola sanoo.