1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Uusikaarlepyy

Juthbackan markkinat siirtyvät odotetusti ensi kesään

Koronavarotoimenpiteet ovat liian vaativat massiiviselle tapahtumalle.

Juthbackan markkinat sai alkunsa 1970-luvun lopulla pietarsaarelaisen omakotitalon pihalta., kun paikalliset autoharrastajat kokoontuivat vaihtamaan varaosia. Sittemmin siitä on paisunut kymmenien tuhansien kävijöiden tapahtuma. Kuva: YLE/Roger Källman

Suosittujen Juthbackan markkinoiden peruuntuminen tältä kesältä on varmistunut.

Järjestäjät kokevat, että koronavarotoimenpiteitä on mahdoton toteuttaa tapahtumassa, joka houkuttelee vuosittain kymmeniä tuhansia vanhan tavaran ystäviä Uuteenkaarlepyyhyn.

Suomen suurimmalla rompetorilla on tavaraa tähtimoottorista vuosikertalautasiin

Ratkaisuun päädyttiin, koska järjestäjät kokivat, että turvallisuusvaatimusten täyttäminen muuttaisi liikaa tapahtuman luonnetta.

– Sitä emme halua. Emmekä myöskään halua, että Uudestakaarlepyystä tulisi jonkinlainen viruksen uudelleen leviämisen keskus, sanoo Pietarsaaren seudun veteraaniautoyhdistyksen puheenjohtaja Peter Nyman.

Rompetorin kohtalo on herättänyt vilkasta keskustelua. Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa äänenpainot ovat jakautuneet tasaisesti siirtämisen puolesta ja vastaan.

Markkinoiden piti olla 21.–22. elokuuta. Nyt seuraava tapahtuma ajoittuu ensi vuoden elokuuhun, ja tälle vuodelle maksetut varaukset ovat automaattisesti voimassa tuolloin. Varauksen peruminen onnistuu ottamalla yhteyttä järjestäjiin.

Juttu pohjautuu Svenska Ylen artikkeliin, jonka on kirjoittanut Moa Mattfolk.