Poliisihallitus esittää paria lisäpartiota Pohjanmaan poliisin avuksi

Lisätyövoima partioisi nimenomaan harvaan asutuilla seuduilla. Pohjanmaan poliisilaitoksen alueella on useampaan kuntaan pitkä matka maakuntakeskuksista.

poliisi
Poliisiauto.
Poliisin pitäisi olla paikalla enimmillään 55 minuutissa hälytyksestä. Isto Janhunen / Yle

Poliisihallituksen työryhmä esittää kahta lisäpartiota Pohjanmaan poliisilaitokselle helpottamaan poliisin valmiutta harvaan asutuilla alueilla. Tänään julkistetun raportin (siirryt toiseen palveluun) mukaan niin sanottuja Harva-partioita pitäisi perustaa Pohjanmaan lisäksi Oulun, Lapin ja Itä-Suomen poliisilaitoksille.

Tämä tarkoittaisi yhteensä 120 poliisin lisäystä ja lisäkalustoa. Rahaa tähän kuluisi vuodessa kahdeksan miljoonaa euroa. Työryhmän esitykset viedään budjettineuvotteluihin.

Pohjanmaan poliisilaitoksella työskentelee tällä hetkellä noin 480 poliisia ja lisäpartiot tulisivat tarpeeseen. Poliisien määrä on viimeisen kymmenen vuoden aikana vähentynyt niin Pohjanmaalla kuin muualla maassa, mutta nyt vähennykset on saatu pysäytettyä.

Pohjanmaan apulaispoliisipäällikkö Bo-Erik Hanses on varovaisen toiveikas poliisihallituksen esityksestä.

– Mielelläni ottaisin vastaan meille vaikka 50 poliisia lisää, mutta ei heitä niin vain saa. Se on koulutus- ja rahoituskysymys, Bo-Erik Hanses toteaa.

Erilaiset valmiusajat

Poliisihallitus esittää, että enimmäispituus poliisin toimintavalmiusajalle olisi jatkossa eripituinen eri osissa maata. Lyhimmillään aika olisi suurissa kaupungeissa 11 minuuttia ja pisimmillään maaseudulla 55 minuuttia.

Toimintavalmiusajalla tarkoitetaan aikaa, joka poliisilta kuluu hätäkeskukselta saadun tehtävän vastaanottamisesta hälytyskohteeseen saapumiseen.

Viime vuoden poliisitilastoissa on 20 kuntaa, joissa kaikkein kiireellisimpien poliisitehtävien keskimääräinen toimintavalmiusaika ylittää 40 minuuttia. Pohjanmaan poliisilaitoksen alueelta listalla ovat keskipohjalaiset Halsua, Lestijärvi ja Perho sekä eteläpohjalainen Soinin kunta. Tehtävämäärät jäävät näissä kunnissa yleensä vähäisiksi.

Poliisi eristysnauhan edessä Lahden satamassa 2.7.2020
Kuvituskuva.Juha-Petri Koponen / Yle

Työnsiirtoa poliiseilta vartijoille

Poliisihallituksen työryhmä esittää, että poliisien työtaakkaa helpotettaisiin siirtämällä vankien ja muiden kiinniotettujen kuljetuksia sekä käräjävartiointia poliisilta muualle.

Tehtävänsiirtoa on kokeiltu Pohjanmaan poliisilaitoksella. Etelä-Pohjanmaalla on reilun vuoden ajan siirretty poliisin tehtäviä osin vartijoiden hoidettaviksi.

Bo-Erik Hansesin mukaan kokemukset ovat kannustavia. Vartijat hoitivat noin 240 poliisitehtävää kevään 2019 ja tammikuun 2020 välisenä aikana. Kuljetuksista kertyi tuona aikana yli 25 000 kilometriä.

– Kokeilu on myös vaikuttanut positiivisesti vartijoiden työhyvinvointiin, Bo-Erik Hanses arvioi.

Poliisin toimintavalmiutta selvittäneeseen työryhmään on kuulunut Pohjanmaan poliisilaitokselta ylikomisario Pasi Aho. Työryhmän puheenjohtajana toimi poliisiylitarkastaja Mika Heinilä.

Lue lisää: Työryhmän esitys poliisin tavoiteajoista: Lyhimmillään aika olisi suurissa kaupungeissa 11 minuuttia ja pisimmillään maaseudulla 55 minuuttia