Hyppää sisältöön

Henna Siiroinen on äidinmaidon superluovuttaja – Osa sairaaloista lopetti maidon ostamisen koronariskin takia, mutta nyt luovuttajia taas tarvitaan

Luovutettu äidinmaito on keskosvauvoille elinehto. Suurin osa sairaaloista on jatkanut koronankin aikana äidinmaidon ostamista normaalisti.

Nainen pitelee sylissään lasta avoimen jääkaapin edessä. Toisessa kädessään hänellä on maitopullo.
Kokkolalainen Henna Siiroinen toimittaa äidinmaitoa sairaalalle säännöllisesti. Maidosta maksetaan korvaus, mutta Siiroisen mukaan asia on niin tärkeä, että hän toimittaisi maitoa , vaikka ilman korvausta.

Luovutettu äidinmaito on riittänyt sairaaloissa kevään koronaepidemiasta huolimatta.

Yliopistosairaaloissa luovutetun äidinmaidon ostamista ei missään vaiheessa lopetettu, vaikka joissakin pienemmissä keskussairaaloissa, kuten Seinäjoella ja Porissa, näin tehtiin hygieniayksikön kehotuksesta.

– Ei ole ollut syytä ajatella, että maidossa olisi koronaa tai olla huolissaan asiasta. Maito pastöroidaan ja pakastetaan ja siitä otetaan bakteerinäytteet joka tapauksessa, sanoo keskolan osastonhoitaja Elina Hiltunen Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.

Hiltunen korostaa, että Turussa potilaissa tai äideissä ei ole ollut koronaa ja päätös on perustunut ylilääkärin harkintaan.

Maidon vastaanottoa on jakettu keskeytyksettä myös Helsingin, Tampereen ja Oulun yliopistollisissa keskussairaaloissa. Sairaaloiden maitovarastot ovat yleisesti hyvät, Tampereella äidinmaitoa on pakkasessa jopa satoja litroja.

Oulussa vastaanottoa on jouduttu muutaman viikon ajan jopa rajoittamaan, koska luovuttajia on ollut niin runsaasti.

Luovutettu äidinmaito on tärkeää etenkin keskosten hoidossa. Myös muille vastasyntyneille saatetaan aluksi antaa luovutusmaitoa, jos vauvan omalla äidillä imetys ei ole vielä päässyt vauhtiin.

Seinäjoella ja Porissa tauko

Seinäjoen keskussairaalassa äidinmaidon luovutustoiminta lopetettiin lähes neljäksi kuukaudeksi koronariskin takia. Sairaalalla oli huoli, ettei mahdollinen koronavirus kuole pastörointilämpötiloissa eli noin 60 asteessa.

Koska äidinmaidon varastotilanne sairaalassa oli niin hyvä, riskiä ei haluttu ottaa.

– Päätös perustui siihen, että korona on meille tuntematon virus, emmekä tienneet, miten se käyttäytyy pastoröinnissa. Kun maitovarasto oli niin hyvä, meillä oli mahdollisuus tähän katkokseen, selittää neuvontahoitaja Sirkka-Liisa Dunder-Kuusisto Seinäjoen äidinmaitokeskuksesta.

Katkoksen ajan sairaalassa jouduttiin kiinnittämään huomiota erityisesti siihen, ettei äidinmaitoa menisi turhaan hukkaan.

– Sehän on suuri prosentti normaalikäytössä, mitä joudumme laittamaan viemäriin, Dunder-Kuusisto toteaa.

Myös Porissa Satakunnassa toimittiin samoin kuin Seinäjoella.

Vaasassa keskeytys oli lyhyt ja toiminta jatkui Turun ohjeiden mukaan.

Soiten äidinmaitokeittiövastaava Johanna Rajalahti vastaanottaa Henna Siiroiselta tämän luovuttaman maidon. Kuva: Kalle Niskala / Yle

"Luovuttaisin, vaikkei maidosta maksettaisi"

Äidinmaidosta luovuttajille maksettava korvaus vaihtelee Helsingin seudun yliopistollisen keskussairaalan 17 eurosta Turun yliopistollisen keskussairaalan maksamaan 30 euroon litralta.

Turussa äidinmaidosta oli keväällä pula niin, että korvaus nostettiin 17 eurosta 30 euroon litralta. Korotuksen myötä somekampanjalla saatiin toimintaan mukaan uusia luovuttajia.

Keski-Pohjanmaalla Soite maksaa äidinmaitolitrasta 20 euroa.

Kokkolalainen neljän lapsen äiti Henna Siiroinen on luovuttanut äidinmaitoa sairaalaan jo kolmen lapsen imetysajalta.

– Minulla tulee maitoa yli oman tarpeen ja näin sitä ei tarvitse kaataa viemäriin, Siiroinen sanoo.

Luovutuskorvaus on Siiroisen mukaan mukava lisä arkiseen toimeentuloon. Välineet maidon pumppaamiseen, pakastamiseen ja kuljettamiseen tarjoaa sairaala.

– Luovuttaisin varmasti, vaikkei maidosta maksettaisi. Koen, että äidinmaito on niin tärkeätä ja arvokasta, että minua harmittaisi kaataa se viemäriin.

Äidinmaito toimitetaan Soitelle pakastettuna. Sairaala tarjoaa luovuttajille tarpeelliset välineet. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Uusia luovuttajia tarvitaan

Äidinmaidon varastotilanne on sairaaloiden ilmoitusten mukaan tällä hetkellä hyvä. Uusia luovuttajia sairaalat hakevat kuitenkin muun muassa somekampanjoilla.

Esimerkiksi Seinäjoella, kun äidinmaidon vastaanottamista koronatauon jälkeen jatkettiin, somekampanja tuotti tulosta ja luovuttajia löytyi.

– Joskus riittää yksikin luovuttaja. Jotkut äidit ovat kerta kaikkiaan niin superluovuttajia, että heiltä tulee niin valtava määrä maitoa oman vauvan tarpeen lisäksi, Sirkka-Liisa Dunder-Kuusisto sanoo.

Voit keskustella aiheesta 18.7. kello 23:een asti.

.
.