Hyppää sisältöön

Talousministerien euroryhmä valitsi puheenjohtajakseen Irlannin Paschal Donohoen – Pienet EU-maat estivät isojen maiden ehdokkaan valinnan

Kaikki suuret maat tukivat Espanjan Nadia Calviñoa, joka hävisi Donohoelle toisella äänestyskierroksella.

Irlannin valtiovarainministeri Paschal Donohoe on konservatiivisen Fine Gael -puolueen edustaja. Puolue kuuluu EU-parlamentissa EPP-ryhmään. Kuva: Aidan Crawley / EPA

Pienet maat estivät Espanjan valtiovarainministeri Nadia Calviñon valinnan uudeksi euroryhmän puheenjohtajaksi torstai-illan videokokouksessa. Ennakkosuosikki Calviñon sijaan vaikutusvaltaiselle paikalle nousee Irlannin valtiovarainministeri Paschal Donohoe.

Donohoe on puoluekannaltaan oikeistokonservatiivi. Hän esiintyi kisassa pohjoisen ja etelän välisenä konsensuksen rakentajana sekä pienten maiden edustajana.

Donohoe on ollut Irlannin talousministerinä kolme vuotta. Hallituksessa hän on istunut eri ministerintehtävissä jo vuodesta 2013, muun muassa Eurooppa-ministerinä.

– Puheenjohtajan tehtävä on yhteensovittaa talousalueella vallitsevia eri näkökulmia ja uskon, että Donohoella on siihen hyvät edellytykset, valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) arvioi kokouksen jälkeen puhelintiedotustilaisuudessa.

Donohoen valinnasta tekee kiinnostavan se, että Irlanti on ollut muiden EU-maiden hampaissa matalan yhteisöveronsa vuoksi. Maa on siis eräänlainen veroparatiisi.

Donohoe on puolustanut amerikkalaisia digijättejä (siirryt toiseen palveluun) näiden verotaistoissa EU-komissiota vastaan. Komission mukaan esimerkiksi teknologiajätti Apple on saanut Irlannilta laitonta valtionapua.

Ehdolla tehtävään oli myös Luxemburgin Pierre Gramegna, joka edustaa liberaalikeskustan Renew Europea. Gramegna pyrki euroryhmän johtoon jo 2,5 vuotta sitten, mutta hävisi silloin kisan Portugalin Mario Centenolle.

Espanjan Nadia Calviño taas on sosiaalidemokraatti.

Äänestys oli tiukka ja salainen

Valintaan tarvittiin jäsenmaiden yksinkertainen enemmistö eli kymmenen 19 jäsenestä. Donohoe tuli valituksi vasta toisella äänestyskierroksella, koska hän ei saanut tuekseen kymmentä maata ensimmäisellä kierroksella.

Äänestys oli erittäin tiukka ja kesti kaksi tuntia. Se oli myös salainen kuin paavin valinta Vatikaanissa. Ketä minkäkin maan ministeri äänesti ei julkisteta.

Matti Vanhanenkaan ei paljastanut, miten itse äänesti kokouksessa.

– Päätös oli yksimielinen. Olemme sopineet, että emme kerro julkisuuteen päätöksentekoprosessista, hän sanoi.

– Ketään ehdokkaista en henkilökohtaisesti tunne. Olen käynyt kaikkien kanssa puhelinkeskusteluja viime viikkojen aikana. Osana tätä kulttuuria on, että emme kerro, ketä äänestimme.

Calviñon tukena kertoivat olevansa torstaina jo ennakkoon kaikki suurimmat euromaat eli Saksa, Ranska, Italia ja Espanja.

Nimityskisassa olivat siis loppusuoralla vastakkain etelä ja pohjoinen, pienet ja suuret jäsenmaat, vasemmisto ja oikeisto sekä tiukan talouskurin ja yhteisvastuun kannattajat. Vain ehdokkaat itse tietävät Vanhasen mukaan omat äänimääränsä.

Epävirallinen mutta vaikutusvaltainen ryhmä

Euroryhmä on epävirallinen ryhmä, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja muun muassa etsiä taloudellisia ulospääsyteitä kriiseistä. Ryhmä kokoontuu yleensä kerran kuukaudessa.

Vaikka euroryhmä ei tee jäsenmaita sitovia päätöksiä, sen valta on kasvanut talouskriiseissä vuosien varrella. Ryhmän epävirallisuus ja keskustelukerhomaisuus korostaa suurten jäsenmaiden valtaa.

Puheenjohtajana on aina ollut pienen maan edustaja. Aiemmat puheenjohtajat ovat olleet Portugalin Centenon lisäksi Luxemburgin Jean-Claude Juncker ja Hollannin Jeroen Dijsselbloem.

Heitä ennen puheenjohtajuus kiersi puolen vuoden välein EU-puheenjohtajuuden mukana. Vuodesta 2005 virka on ollut 2,5-vuotinen kerrallaan.

Euroryhmästä lisää:

.
.