Poliisin vasteajoille kova tavoite: Lapissakin joka kolkkaan pitäisi ehtiä alle tunnissa

Lapin poliisilla on ratkaistavana esimerkiksi se, miten 165 kilometrin matka Ivalosta Utsjoelle taitetaan 55 minuutissa.

poliisi
Poliisiauto ajaa tiellä.
Suurin osa Lappia luokitellaan tuoreessa raportissa alueeksi, jonne poliisin pitäisi ehtiä kiireellisissä tapauksissa enintään 55 minuutissa. Lyhimmillään vasteaika Lapin kaupungeissa olisi raportin mukaan 18 minuuttia.Jarno Tiihonen / Yle

Poliisihallinto esittää, että virkavalta pitäisi kiireellisissä tapauksissa saada hälytyspaikalle alle tunnissa joka puolella maata. Tämä on yksi keskeisistä tavoitteista tänään julkistetussa raportissa, jossa selvitettiin poliisin toimintavalmiusaikoja ja sitä, miten niitä voitaisiin lyhentää.

Pitkien välimatkojen Lapissa poliisia on joutunut pahimmillaan odottamaan kiireellisessä tapauksessa yli kaksi tuntia. Jos työryhmän esitys menee läpi, tulevaisuudessa poliisin olisi oltava paikalla pisimmillään 55 minuutin kuluttua.

Tämä on vaikea toteuttaa etenkin Pohjois-Lapissa, sanoo Lapin poliisilaitoksen poliisipäällikkö Esa Heikkinen,

– Utsjoki on meillä haasteellisin paikka. Ivalon poliisiasemalta on matkaa 165 kilometriä ja sinne kestää, ennen kuin ollaan perillä. Haasteellinen paikka on myös Enontekiön Kilpisjärvi.

Työryhmä luovutti torstaina mietintönsä (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) sisäministeri Maria Ohisalolle (vihr.).

Lue lisää: Työryhmän esitys poliisin tavoiteajoista: Lyhimmillään aika olisi suurissa kaupungeissa 11 minuuttia ja pisimmillään maaseudulla 55 minuuttia

Lapissa lyhin tavoiteaika 18 minuuttia

Raportissa Suomi on jaettu riskialueisiin muun muassa asukasluvun ja kiireellisten tapausten määrän mukaan. Suurin osa Lappia on riskialueessa, jonne poliisin on saavuttava hätätapauksessa 55 minuutissa hälytyksen saamisesta.

Nopeiten poliisin on oltava paikalla Rovaniemellä, Kemissä ja Torniossa, 18 minuutissa. Viisiportaisessa luokituksessa tavoiteaika on tätä lyhempi vain suurimmissa kaupungeissa, missä se on 11 minuuttia.

Lapin poliisipäällikkö uskoo kuitenkin, että mahdolliset uudet tavoiteajat saavutetaan, jos Lappiin saadaan raportissa ehdotettua lisätyövoimaa.

Raporttiin on kirjattu niin sanotut Harva-partiot, jotka sijoitettaisiin sinne, missä on paljon harvaan asuttuja seutuja eli Lappiin, Ouluun, Itä-Suomeen ja Pohjanmaalle.

– Esityshän oli, että olisi yhteensä 120 poliisia näiden neljän poliisilaitoksen osalle, sanoo Esa Heikkinen.

Mahdollisen lisätyövoiman sijoittelua ei ole vielä mietitty. Jotta kaikki Lapin poliisiasemat saataisiin miehitettyä, vaatisi se poliisien kokonaismäärän nostamista poliisin toivomaan 7850 henkilötyövuoteen koko maassa.

Lapin poliislaitoksen poliisipäällikkö Esa Heikkinen iloitsee siitä, että poliisin pahin ahdinko näyttää olevan ohitse.

– Meillä oli pahimmillaan vuosina 2017–2018 vain alle 290 poliisin henkilötyövuotta käytössä. Nyt on yli 300. Se on näkynyt siinä, että olemme pystyneet myös harva-alueilla lisämään poliisin näkyvyyttä ja siitä on tullut hyvää palautetta.

Lue myös:

Poliisi ehtii Savukoskelle hitaimmin Suomessa – kiireellisimmissäkin tapauksissa joutuu odottamaan 70 minuuttia

Sisäministeri ei lupaa Enontekiölle poliisipartiota: "Partiointia tullaan lisäämään Kittilä ja Muonio tukikohtina"