1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. polttohautaus (hautaustavat)

Krematorion rakentaminen alkaa Kokkolassa syksyllä – miljoonan euron uuni tilataan Italiasta

Krematorion pitäisi olla käyttövalmis toukokuussa 2021.

Seurakuntayhtymässä tuhkataan nykyään noin joka viides vainaja. Arkistokuva. Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Vuosikymmenten vääntö ja odotus loppuu, kun krematorion rakentaminen Kokkolaan alkaa loka-marraskuussa.

Krematorio rakennetaan keskussairaalaan lämpökeskuksen tiloihin, erilleen lämpökeskuksen toiminnasta. Soite on jo purkanut sen tieltä kaksi isoa lämmityskattilaa, ja seurakuntayhtymä aloittaa urakkansa syksyllä.

Kokkolan seurakuntayhtymän yhteinen kirkkoneuvosto on valinnut uuni- ja suodatinlaitteiston toimittajaksi GEM Matthews International s.r.l:n Italiasta. Tarjouksia jätettiin kaksi, ja molemmat täyttivät vaatimukset.

Italialainen oli tarjokkaista edullisempi. Sen hintalappu on runsaat miljoona euroa. Kokonaisuudessaan krematorion kustannusarvio on 1,5 miljoonaa.

Ympäristölupa määrittää tiukat rajat krematorion päästöille, ja esimerkiksi suodatinlaitteistojen on oltava modernit. Lupamääräysten noudattamista seurataan tiukasti, alussa tiheämmin, jatkossa tahti harvenee.

Uunin ja suodatinlaitteiston asennus alkaa loppuvuodesta, ja käyttövalmis krematorion on tarkoitus olla toukokuussa. Aikataulu on tiukka, eikä siinä ole juuri varauduttu mahdollisiin yllätyksiin.

Tuhkauksia myös yhtymän ulkopuolelta?

Kokkolan seurakuntayhtymässä on tuhkattu noin joka viides vainaja. Kanta-Kokkolassa Annan hautausmaalla osuus on suurin, 40 prosenttia.

– Perinteisesti krematorion perustaminen paikkakunnalle on lisännyt tuhkausten määrää, mutta sitä on vaikea ennustaa, sanoo hautaustoimen päällikkö, Janne Korkiakangas.

Kokkolaan uskotaan tulevan tuhkauksia myös yhtymän ulkopuolelta, sillä monen matka lyhenee. Toistaiseksi lähimmät krematoriot ovat Oulussa, Seinäjoella ja Vaasassa.

Krematorion ympäristölupa mahdollistaa tuhat tuhkausta vuodessa. Uunille asetettiin vaatimukseksi 1 500 vuodessa.

Alussa määrät ovat kuitenkin huomattavasti pienempiä, sillä Kokkolan seurakuntayhtymässä on vuosittain 450–500 vainajaa. Tuhkauksia tuleekin alussa ehkä satakunta vuodessa.

Seurakuntayhtymän hautausmaat Kokkolassa ovat rajalliset. Marian hautausmaalla laajennusvaihtoehtoa ei ole, ja Annan hautausmaalta uusia hautapaikkoja riittää alle 15 vuodeksi.

Korkiakankaan mukaan toiveena on myös, että hautauskulut pysyisivät aisoissa: uurnapaikka on hautapaikkaa halvempi ja kustannukset muutenkin pienemmät.

Yhtymä ei ole vielä lyönyt lukkoon polttohautauksen hintoja.

Pitkälle väännölle saatiin piste: Kokkolaan tulee krematorio