Katso harvinaiset kuvat: Maailman uhanalaisimmat gorillat poikueineen ensimmäistä kertaa kameran edessä

Alalaji on niin harvinainen, ettei sillä ole edes suomenkielistä nimeä. Uudet valokuvat luovat toivoa populaation tulevaisuuteen.

gorillat
YHDEN KERRAN KÄYTTOIKEUS Cross River gorilla group including adults and young of different
ages Mbe Mountains, Nigeria June 2020. RCNX0475.JPG
Aikuisista ja eri-ikäisistä poikasista koostuva Cross River -gorillajoukko kuvattiin Nigeriassa kesäkuussa.WCS Nigeria

Maailman harvinaisimman gorillalajin edustajia useine poikasineen on päätynyt äärimmäisen harvinaisiin luontokamerakuviin.

Valokuvat Gorilla gorilla diehli -yksilöistä on otettu Nigerian Mbe-vuorten viidakoissa, ja ne on julkaissut yhdysvaltalainen luonnonsuojelujärjestö Wildlife Conservation Society (siirryt toiseen palveluun) (WCS).

Uhanalaisimpaan gorillojen alalajiin kuuluu arviolta vain 300 yksilöä. Niitä elää ainoastaan Nigerian ja Kamerunin välisellä syrjäisellä ja vaikeasti saavutettavalla raja-alueella.

YHDEN KERRAN KÄYTTÖOIKEUS Cross River gorilla group including adults and young of different
ages Mbe Mountains, Nigeria June 2020.
Gorillalajin ehdittiin aiemmin luulla jo kuolleen sukupuuttoon.WCS Nigeria

Gorillat luokitellaan kahdeksi eri lajiksi. Gorilla gorilla -lajin gorillat jakautuvat vielä kahteen eri alalajiin, joista läntiset tasankomaagorillat ovat runsaslukuisimpia ja laajimmalle levittäytyneitä.

Sen sijaan tuoreisiin valokuviin päätynyt toinen alalaji on niin harvinainen, ettei sille ole edes vakiintunutta suomenkielistä nimeä (siirryt toiseen palveluun).

Englanniksi alalaji tunnetaan nimellä Cross River -gorilla. Luontokamerat ovat aiemmin onnistuneet ikuistamaan ainoastaan muutamia kertoja yksittäisiä kyseisen alalajin edustajia, enintään yhden poikasen kanssa.

YHDEN KERRAN KÄYTTOIKEUS Cross River gorilla group including adults and young of different ages Mbe Mountains, Nigeria June 2020.
Cross River -gorilloja on elossa arviolta vain 300.WCS Nigeria

Yleensä Cross River -gorilloista pystytään tekemään ainoastaan epäsuoria havaintoja niiden pesien ja jätösten perusteella.

Alalaji on itse asiassa niin harvinainen, että sen luultiin pitkään kuolleen täysin sukupuuttoon. Vasta 1980-luvulla tehtiin uusia havaintoja Cross River -gorilloista, joita ei uskottu enää olevan olemassa.

YHDEN KERRAN KÄYTTOIKEUS Cross River gorilla group including adults and young of different ages Mbe Mountains, Nigeria June 2020.
Ensimmäistä kertaa valokuviin tallentui myös lukuisia poikasia.WCS Nigeria

Uusissa valokuvissa näkyy useita poikasia, mikä on antanut luonnonsuojelijoille toivoa populaation tulevaisuudesta.

– On todella innostavaa nähdä näin monia nuoria yksilöitä. Se on rohkaiseva merkki siitä, että nämä gorillat ovat nyt hyvin suojeltuja ja ne lisääntyvät onnistuneesti kymmenien vuosien metsästyksen jälkeen. Salametsästyksen vaara on yhä olemassa, ja siksi meidän on jatkettava suojelutoiminnan kehittämistä, sanoo WCS:n toimintaa alueella johtava Inaoyom Imong.

YHDEN KERRAN  KÄYTTÖOIKEUS Ph12. Photo © WCS Nigeria_Cross River gorilla group including adults and young of different ages Mbe Mountains, Nigeria May 2020..JPG
Uudet valokuvat luovat uskoa harvinaisen lajin tulevaisuuteen.WCS Nigeria

Lue lisää:

Viimeisen "sumuisten vuorten gorillan" uskotaan kuolleen

Miljoonia ihmisiä koskettanut Koko-gorilla on kuollut – osasi viittomakieltä ja ymmärsi englantia

Uhanalaisten vuorigorillojen kanta on noussut yli 1000 yksilön – katso video!