1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroopan unioni

Eurooppa-kirje: Koronavirus on myrkkyä avoimelle tiedonvälitykselle – Kysymysten esittäminen EU-päättäjille on vaikeutunut

Saat Euroopan unionin sisäpiirijutut kerran viikossa suoraan sähköpostiisi, kun tilaat Ylen Eurooppa-uutiskirjeen.

Susanna Turunen / Bryssel Kuva: Yle & AOP, kuvankäsittely: Harri Vähäkangas / Yle

Me toimittajat olemme neljän kuukauden aikana oppineet tekemään työmme koronan määräämissä puitteissa: puhelimitse, videoyhteyksien välityksellä ja viime viikkoina jo jatkokäden päästä fyysisesti. Siksi iloitsemme sulkujen asteittaisesta purkamisesta.

Tätä kirjoittaessani istun lentokoneessa matkalla Varsovaan seuraamaan presidentinvaalien toista kierrosta. Kone on noin puolillaan.

Turvajärjestelyissä ei ole mitään järkeä. Toisilla penkkiriveillä istuu kolme ihmistä tiiviisti vierekkäin, toiset ovat tyhjiä. Osa pitää maskia, osa ei. Kahvia, alkoholia ja pikkupurtavaa sekä tax free -tuotteita myydään, mutta hygieniasyistä sämpylöitä ei.

Järjestely on yhtä looginen kuin EU-instituutioiden avautuminen. Parlamentti on auki toimittajille, mutta neuvoston ja komission rakennukset eivät. EU-johtajat pitävät lehdistötilaisuuksia, mutta heiltä ei voi kysyä mitään.

Saksan liittokansleri Angela Merkel matkusti keskiviikkona (siirryt toiseen palveluun) ensimmäistä kertaa Brysseliin koronapandemian puhjettua. Saksa otti EU:n puheenjohtajuuden haltuunsa heinäkuun alusta. Medialla olisi ollut Merkelille kysymyksiä, kun hän ensin puhui EU-parlamentille ja sen jälkeen piti minihuipputapaamisen EU-parlamentin, Eurooppa-neuvoston ja komission puheenjohtajien kanssa.

Herrat ja rouvat valmistelivat esitystä EU:n seitsenvuotisesta budjetista ja koronarahastosta, joista EU-johtajien olisi päätettävä ensi viikon huippukokouksessa.

Tämä juttu on osa perjantaisin ilmestyvää Eurooppa-uutiskirjesarjaa. Voit tilata kirjeen suoraan sähköpostiisi tästä linkistä. (siirryt toiseen palveluun)

Komission esitys on riitaisa. Tätä lukiessasi neuvoston puheenjohtaja on todennäköisesti julkistanut jo oman esityksensä keskiviikon minitapaamisen ja EU-johtajien kanssa käymiensä keskustelujen (siirryt toiseen palveluun) perusteella.

On vaikea tietää minkälaista kompromissia johtajat hahmottelivat keskiviikkona, kun kaikki puhuivat ympäripyöreitä aikataulusta, yhteishengestä ja kompromissin tarpeesta. Kysymyksiä ei voinut esittää.

Eurooppa on elänyt dramaattisen kevään ja liittokansleri Merkel toivoo sovun koronajälkien korjaamisesta löytyvän nopeasti. Pöydällä on 1 850 miljardin euron rahoituspaketti.

EU-johtajat kokoontuvat fyysisesti Brysseliin huippukokoukseen ensi viikon lopulla ensimmäistä kertaa viiteen kuukauteen. Tavoite on runnoa sopu rahoituspaketista kahdessa päivässä.

Ehkä on ajateltu, että se on mahdollista, jos media suljetaan kokouksen ulkopuolelle. Järjestely tuntuu kovin tarkoitushakuiselta, jopa sensuurilta. Herrat ja rouvat saapuvat kokoukseen punaista mattoa pitkin ja pysähtyvät kommentoimaan neuvoston kameralle – jos siis huvittaa.

Kokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa EU-johtajat kertovat mitä tahtovat. Media saanee esittää muutaman kysymyksen virtuaalisti.

Tiedotusvälineiden aseman heikentyminen on näkynyt (siirryt toiseen palveluun) läpi korona-ajan. Ministerineuvostojen kokousten jälkeen Suomenkin ministerit ovat turhan usein ohittaneet toimittajat. Syy on aina ollut ministerin kiireet.

On hämmästyttävää miten kiireisiksi ministerit ovat korona-aikana tulleet. Saa nähdä kuinka pysyvä tapa tällaisesta mediasulusta tulee.

Sunnuntaina käydään Puolassa presidentinvaalien toinen kierros, josta näyttäisi tulevan tiukka. Liberaali Varsovan pormestari Rafal Trzaskowski haastaa istuvan (siirryt toiseen palveluun) Andrzej Dudan, jota tukee hallitseva Laki & Oikeus -puolue. Tilanne on mielipidemittausten mukaan kutkuttavan tasainen. Trzaskowski on voittaessaan luvannut lähentää Puolaa Euroopan unionin kanssa.

Alla kollegani kooste eurooppalaisista sisällöistä ja puheenaiheista viime päivinä. Lopuksi vielä pikakatsaus ensi viikkoon.

#SOMESSA: Kenen joukoissa seisot? Ollako vai eikö olla? Onko Trump hyvä malli?

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Make Eurogroup Great Again! Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin MAGA-lippiksestä (siirryt toiseen palveluun) jäljitelty MEGA-lippalakki popsahti tiistaina niin kutsutun Hansa-ryhmän twiittivirtaan. Myös Suomi kuuluu taloustiukkiksina tunnettuihin Hansa-maihin. Tai sitten ei, ota näistä selvää. Ehkä joissakin asiayhteyksissä?

Oli niin tai näin, Hansa-ryhmän twiitissä kehotetaan "valitsemaan" talouskuriin liittyviä EU-periaatteita ja lopuksi "valitsemaan viisaasti". Twiitti viittaa todennäköisesti eiliseen euroryhmän puheenjohtajan valintaan. Hansa-twiittaajan toive toteutui: valituksi ei tullut Espanjan valtiovarainministeri Nadia Calviño, joka oli ennakkosuosikki. Hän on profiloitunut (siirryt toiseen palveluun)jäsenmaiden taloudellisen yhteisvastuun ja EU-velanoton kannattajana.

Twiitistä herää kysymyksiä, kuten kuka on Hansan Twitter-tilin ylläpitäjä, kenen kantoja tili tuuppaa ilmoille, onko niille kaikkien kahdeksan Hansa-maan hyväksyntä, olikohan nyt aivan viisasta rinnastaa itsensä juuri Trumpiin tai sitten... mistä lippiksiä voi tilata? Hansa-ryhmä näyttää joka tapauksessa ottaneen MEGA:n tunnuksekseen. Torstai-illan twiitissä (siirryt toiseen palveluun) Hansa-twiittaaja lähettää uunituoreelle euroryhmän puheenjohtajalle Irlannin Paschal Donohoelle MEGA-lippiksen kirjekuoressa.

#FAKTA: Vähittäiskauppa sukelsi koronassa ja pinkaisi taas nousuun – muttei Suomessa

Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Eurooppalaisissa myymälöissä ja kauppakeskuksissa oli hiljaista kuin huopatossutehtaalla vielä huhtikuussa. Sitten koitti toukokuu. Kassojen etälukijat alkoivat piippailla. Kaupan alan myynti parani euroalueella 18 prosenttia. Innokkaimmin kaupoille riensivät luxemburgilaiset, ranskalaiset ja itävaltalaiset.

Suomi oli yksi hännänhuippuja kaupan elpymisessä, meillä nousua oli vain 2,8 prosenttia (siirryt toiseen palveluun) huhtikuuhun verrattuna. Myös Suomen talouden toipuminen on komission ennusteiden mukaan heikompaa kuin muualla EU-alueella ensi vuonna.

NÄITÄ EI KANNATA SIVUUTTAA: Ennakkosuosikki jäi rannalle euroryhmän johtajavalinnassa ja tiivistyvää yhteistyötä Afrikan kanssa

Irlannin valtiovarainministeri Paschal Donohoe on konservatiivisen Fine Gael -puolueen edustaja. Puolue kuuluu EU-parlamentissa EPP-ryhmään. Kuva: Aidan Crawley / EPA

Aivan kuten Eurooppa-kirjeessä viime viikolla veikkasimme, talousministerien euroryhmän johtoon valittiin torstai-iltana Irlannin valtiovarainministeri Paschal Donohoe eikä suinkaan median ennakkosuosikkia Espanjan Nadia Calvinõa. Äänestys oli salainen, mutta on käytännössä selvää, että Donohoe voitti pienten ja pohjoisten maiden äänillä. Lue täältä lisää.

Brysselin koneessa aiheena on EU:n ja Afrikan välinen vapaakauppa-alue – voiko se joskus toteutua ja mitä se käytännössä tarkoittaisi? Milloin Afrikan tukeminen kehitysapurahoilla voi EU:n vinkkelistä ehkä loppua? Haastateltavana on Afrikka-komissaari Jutta Urpilaisen kabinettipäällikkö Taneli Lahti.

Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa kuullaan Jutta Urpilaisen ajatuksia kolonialismista ja yhteistyöstä Afrikan maiden kanssa. Ohjelma on osa Afrikkalainen heinäkuu -sarjaa. Toimittajina ovat Rikhard Husu ja Sari Taussi.

Länsi-Euroopassa ja Belgiassa on taas erittäin kuivaa tänä kesänä. Siellä on jo paikoin kielletty uima-altaiden täyttö tai autojen pesu vesijohtovedellä. Neuvokkaat maanviljelijät tekevätkin nyt sonnasta vettä – ja jopa olutta.

Saksan liittokansleri Angela Merkelin mukaan koronapandemia mittaa populismin rajoja. Hän käynnisti maansa EU-puheenjohtajuuden meppien edessä keskiviikkona puolustamalla uutta talouden elpymisrahastoa, joka jakaa syvästi jäsenmaita. ”Haluamme saada sopimuksen nopeasti, ennen kesätaukoa. Emme voi enää hukata aikaa. Muuten heikoimmat ja vähäosaiset kärsivät”, Merkel sanoi parlamentille Helsingin Sanomien mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Kai olet seurannut jännittävää ranskalaista Le Bureau -vakoojasarjaa? Löydät kaikki viisi kautta Yle Areenasta (siirryt toiseen palveluun). Totuus on usein tarua ihmeellisempää, ja niin myös oikeassa "Le Bureaussa" kuohuu. Salasuhteita, salkku seteleitä – kaikki draamaan tarvittava löytyy. Ranskalaisviranomaisten suut ovat olleet supussa tapauksesta. Se tiedetään, että Kiinalle vakoilusta epäiltyjä uhkaa 15 vuoden vankeustuomio. (siirryt toiseen palveluun)

Suomalaisia houkuteltiin Amerikkaan monin eri tavoin. Atlantin yli kuljetti muun muassa brittiläisen Cunard Line -varustamon alus RMS Mauretania. Kuva: Siirtolaisuusinstituutin arkisto

Suomen 1800-luvun lopun katovuodet ja niiden aiheuttama nälänhätä ovat yksi syy, miksi suomalaiset sukunimet ovat yleisiä Yhdysvalloissa. Vuosina 1840–1940 noin 55 miljoonaa eurooppalaista jätti kotinsa ja matkasi pitkän merimatkan Amerikkaan paremman tulevaisuuden toivossa. Historiasarjassa Unelma paremmasta elämästä tarkastellaan siirtolaisuutta eri ihmiskohtaloiden kautta.

ENSI VIIKOLLA: EU-johtajat tapaavat naamatusten Brysselissä – nähdäänkö vielä poskisuudelmia?

Ensi viikolla pidetään pidetään ensimmäinen huippukokous, jossa EU-johtajat ovat fyysisesti paikan päällä Brysselissä koronapandemian suljettua Euroopan. Pöydällä on – ei enempää eikä vähempää – raha. EU-johtajien tavoite on sopia budjetista vuosille 2021–2027 sekä koronan vaurioittaman talouden elvyttämiseen suunnitellusta 750 miljardin euron rahastosta.

Huippukokousta valmistellaan alkuviikosta ensin EU-suurlähettiläiden pöydässä ja sen jälkeen Eurooppa-ministerien kesken.

Euroopan keskuspankin neuvosto pitää torstaina rahapoliittisen kokouksensa. Päätöksiä korkojen tasosta tai ilmoituksia valtionlainojen osto-ohjelmista tuskin on luvassa, koska EKP odottaa ensin jäsenmaiden päätöksiä yhteisestä koronaelvytyksestä. Pääjohtaja Christine Lagarden tiedotustilaisuus kannattaa kuitenkin aina seurata, sieltä voidaan saada merkkejä tulevasta!

Piditkö Eurooppa-kirjeestä? Voit tilata sen tästä linkistä suoraan omaan sähköpostiisi. (siirryt toiseen palveluun)