Hyppää sisältöön

Oikeustieteellisen valintakokeen toisessa vaiheessa pisteiden laskuvirhe – Jo saavutettu opiskelupaikka voi mennä alta

Virhe koskettaa yli 600 oikeustieteelliseen hakenutta opiskelijaa.

Opiskelijoita Helsingin yliopiston kirjastossa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Oikeustieteellisen alan yhteisvalinnan valintakokeen toisen vaiheen pisteytyksessä on havaittu virhe.

Itä-Suomen yliopisto kertoo torstai-iltana lähettämässään tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun), että hakijoille on vastausten automaattisessa optisessa tarkastuksessa kirjautunut virheellisesti miinuspisteitä tehtävistä, joihin hakija on ruksinut ei vastausta -kohdan.

Yliopistossa havahduttiin virheeseen sosiaalisessa mediassa käydyn keskustelun ja saadun palautteen perusteella.

Valintakokeen toiseen vaiheeseen osallistui 620 hakijaa. Virhe koskee suurta osaa kokeen toiseen vaiheeseen osallistuneista. Kaikkia toiseen vaiheeseen osallistuneita on tiedotettu asiasta sähköpostitse.

Virhe korjataan oikaisemalla opiskelijavalintapäätöstä. Tilanne ei vaadi tiedotteen mukaan hakijoilta toimenpiteitä.

Jo saavutettu opiskelupaikka voi mennä alta

Laskuvirheen korjaaminen voi vaikuttaa kaikkiin hakijoihin, mukaan lukien myös jo hyväksytyksi tulleisiin opiskelijoihin.

Oikeustieteellisen alan yhteisvalinnan valintakoelautakunnan puheenjohtajan, professori Antti Aineen mukaan on mahdollista, että joku jo valintakirjeen saanut joutuu pettymään.

– Tätä vaihtoehtoa ei tässä vaiheessa voida sulkea pois. Tilanne on kaiken kaikkiaan valitettava, mutta tässä vaiheessa on syytä pitää pää kylmänä, koska emme vielä tiedä näitä käytännön vaikutuksia, Aine sanoo.

Oikeustieteellisen alan yhteisvalinnassa ovat mukana Helsingin, Itä-Suomen, Lapin ja Turun yliopistot.

Yhteisvalinnassa mukana olevat yliopistot pahoittelevat tiedotteessa tapahtunutta.

Itä-Suomen yliopiston johdosta kerrotaan, että tällä hetkellä tarkastellaan sitä, kuinka suurta osaa opiskelijoista virhe koskee. Tämän pohjalta tehdään päätös siitä, otetaanko sisään lisää opiskelijoita vai menettävätkö jotkut jo hyväksytyt opiskelijat paikkansa.

Itä-Suomen yliopiston rehtori Tapio Määttä kirjoitti asiasta Twitterissä:

Jo aikaisemmin toukokuussa uutisoitiin oikeustieteellisen alan ensimmäisen vaiheen sähköisen etävalintakokeen aikana esiintyneistä virheistä. Toisen vaiheen koe toteutettiin sen sijaan normaalina, paikan päällä suoritettavana kokeena.

– Olemme tänä keväänä toteuttaneet valintaa hyvin haastavissa ja poikkeuksellisissa oloissa. On selvää, että olemme tehneet monia asioita onnistuneesti ja sitten on osioita, joissa on kehittämistarpeita. Tulemme jatkossa analysoimaan, mitä tarvitaan näiden prosessien kehittämiseksi, Aine sanoo.

Lue myös:

Jäitkö ilman korkeakoulupaikkaa? Muutama opintopiste avoimesta yliopistosta voi riittää, väyliä auki myös kilpailluille aloille(9.7.)

Ammattikorkeakoulujen pääsykokeessa ongelmia – yli tuhat hakijaa teki puutteellisen kokeen(26.5.)

Korjattu 9.7. klo 22:55: Itä-Suomen yliopisto lähetti tiedotteen torstai-iltana, ei maanantaina.