Osa Etelä-Savon perinnemaisemista on menetetty – kartoitustyöt jatkuvat tänä kesänä

Etelä-Savon alueella arvioidaan olevan enää reilut kolmesataa hehtaaria perinnemaisemia.

luonto
Lehmä syö heinää kukkaniityllä
Perinnemaisema säilyy, kun sitä hoidetaan esimerkiksi eläinten avulla. Arkistokuva.Yle/Houman Taleghani

Osa Etelä-Savon perinnemaisemista on jo menetetty. Perinnemaisemien määrä on pudonnut jo puoleen 90-luvulla tehdyn selvityksen jälkeen. Uhanalaisia perinnemaisemia löytyi edellisessä 1990-luvulla tehdyssä selvityksessä Etelä-Savosta 672 hehtaaria. Nyt määrä arvioidaan olevan puolet tästä. Perinnemaisemien suurimpina uhkina ovat umpeenkasvu ja rehevöityminen.

– Osa perinnemaisemakohteista on saatettu raivata pelloiksi tai niihin on istutettu puuntaimia. Vielä kuitenkin löytyy kohteita, jotka ovat olleet laidunnettuina yli sata vuotta, kertoo Etelä-Savon ely-keskuksen luonnonsuojeluasiantuntija Hanna Huovinen.

Perinnemaiseman säilyminen edellyttää jatkuvaa oikeanlaista hoitoa. Umpeen kasvaneita kohteita voidaan kuitenkin kunnostaa ja monilla niittykasveilla on maaperässä siemenpankki, jonka avulla ne hoidon alkaessa levittäytyvät alueelle uudelleen.

Perinnemaisemien maastokartoitukset jatkuvat tänä kesänä Etelä-Savossa erityisesti Juvalla, Rantasalmella, Kangasniemellä ja Ristiinassa.

Hanna Huovinen kertoo, että perinnemaiset ovat Etelä-Savossa tyypillisesti pieniä ja hajallaan. Esimerkiksi rannikolla alueet voivat olla satojen hehtaarien suuruisia rantaniittyjä.

Etelä-Savon ely-keskus on jo kahtena kesänä tehnyt perinnemaisemien maastokartoituksia. Uhanalaisia perinnemaisemia kartoitetaan tänä kesänä ympäri Suomea. Tavoitteeksi on asetettu, että hoitotoimien piiriin saataisiin parin vuoden aikana koko maassa 15 000 hehtaaria perinnemaisemia.