Teollisuuden näkymät synkkenivät toukokuussa: uudet tilaukset romahtivat runsaan neljänneksen

Tilausmäärät ovat laskeneet nyt viisi kuukautta peräkkäin.

Negatiiviset talousuutiset
UPM:n paperikone Kymin tehtaalla.
Paperin, paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla tilaukset laskivat vuodentakaisesta lähes 30 prosenttia. UPM:n paperikone Kymin tehtaalla.Mårten Lampén / Yle

Teollisuuden uudet tilaukset jatkoivat kiihtyvää sukeltamistaan toukokuussa. Tilauksia tuli toukokuussa 28,4 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten, kertoo Tilastokeskus (siirryt toiseen palveluun).

Tilausmäärät ovat laskeneet nyt viisi kuukautta peräkkäin. Viime vuoden ensimmäiseen viiteen kuukauteen verrattuna tilaukset ovat vähentyneet 12,2 prosenttia.

Uudet tilaukset vähenivät toukokuussa kaikilla teollisuuden toimialoilla. Kemianteollisuudessa tilaukset laskivat 14,9 prosenttia edellisvuodesta.

Paperin, paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla tilaukset laskivat vuodentakaisesta 29,8 prosenttia. Metalliteollisuudessa pudotus oli 30,6 prosenttia.

Tilastoa tulkittaessa on muistettava, että voimakkaat heilahtelut ovat kuukausitasolla tyypillisiä, Tilastokeskus kertoo. Arvoltaan suuriakaan uusia tilauksia ei jaeta pidemmälle ajanjaksolle, vaan ne kohdistetaan tilastoitavalle kuukaudelle sellaisenaan.