Vuokranantajien selvitys vuokrahintojen noususta: Kokkola on kärjessä pohjalaiskaupunkien vertailussa

Kokkolassa nousua on ollut suhteellisesti enemmän kuin muissa pohjalaiskaupungeissa.

Kokkola
Kerrostalon ikkunoita.
YLE / Heini Holopainen

Suomen Vuokranantajien katsauksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Kokkolassa vuokrat ovat nousseet viimeisen vuoden aikana 1,1 prosenttia, kun taas Seinäjoella 0,2 prosenttia ja Vaasassa 0,6 prosenttia. Viime aikoina nousu on hidastunut.

Vuokrataso on Kokkolassa pohjalaisnaapureita matalampi erityisesti suurempien asuntojen eli kolmioiden ja neliöiden kohdalla.

Vuokranantajien mukaan yksiön tyypillinen vuokrahinta Kokkolassa oli alkuvuonna 490 euroa, Seinäjoella 510 euroa ja Vaasassa 530 euroa.

Alkuvuonna vuokrattavaksi ilmoitettu asunto löysi Kokkolassa ottajansa keskimäärin kahdessa viikossa eli nopeammin kuin vuotta aiemmin. Seinäjoella asunto joutui odottamaan asukkaita lähes kuukauden ja Vaasassa 18 päivää.

Seinäjoella rakennettu paljon

Seinäjoella kaupungin nopeasta kasvusta huolimatta vuokratason nousu on lähes pysähtynyt voimakkaan asuntorakentamisen ansiosta. Väkilukuun suhteutettuna valmistuneiden asuntojen määrä on Seinäjoella ollut suurten kaupunkien suurimpia. Viime vuonna kaupunkiin valmistui 623 uutta asuntoa.

Vaasassa puolestaan suurempien asuntojen vuokrat ovat jopa hieman laskeneet. Opiskelijakaupungissa on kysyntää pienistä asunnoista.

– Vaasa on väkilukuun suhteutettuna Suomen suurin korkeakoulukaupunki. Lähes joka viides kaupunkilainen on korkeakouluopiskelija. Opiskelijakaupungissa kysyntä pienistä asunnoista on ollut selkeästi suurempia asuntoja vahvempaa, kertoo Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen.

Vuokranantajien katsaus on koottu Vuokraovi.com-sivustolta.