1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. intiaanit

Yhdysvaltain korkein oikeus: Puolet Oklahoman osavaltiosta on alkuperäiskansan maata

Päätös koski alkuperäiskansojen maista yli 12 000 neliökilometrin suuruista Muscogee-kansan aluetta, jossa sijaitsee Oklahoman toiseksi suurin kaupunki Tulsa.

Tiedotusvälineiden kuvausryhmät asettuivat Washingtonissa Yhdysvaltain korkeimman oikeuden eteen odottamaan istuntokauden viimeisiä tuomioita 6. heinäkuuta. Kuva: Shawn Thew / EPA

Yhdysvalloissa korkein oikeus on linjannut, että Oklahoman osavaltion itäosa on intiaanireservaattialuetta. Käytännössä päätös tarkoittaa ainakin, etteivät osavaltion syyttäjät voi syyttää alkuperäisväestöön kuuluvia rikoksista kyseisellä alueella, vaan asiat tulee käsitellä liittovaltion tuomioistuimessa.

– Kun creek-intiaanit pakotettiin jättämään maansa Georgiassa ja Alabamassa, heille vakuutettiin, että heidän uudet maansa kuuluisivat heille ikuisesti. Tänään meiltä kysytään, kuuluvatko nämä maat intiaanireservaatteina liittovaltion rikoslain piiriin. Koska kongressi ei ole muuta sanonut, hallinnon on pidettävä sanansa, kirjoittaa tuomari Neil Gorsuch tuomiossa.

Oklahomassa asuu lähinnä myös muscogee-nimellä tunnettuja creek-intiaaneja. Päätös tehtiin oikeuden konservatiiviryhmään luetun Gorsuchin ja liberaaleina pidettyjen tuomarien äänin 5–4.

Tuomari Gorsuch sanoi korkeimman oikeuden uskovan, että Oklahoman osavaltio ja intiaaniheimot pystyvät yhtä sujuvaan yhteistyöhön kuin ennenkin. Oklahomassa toimivat liittovaltion oikeuslaitoksen edustajat ilmoittivat torstaina, että lakia valvotaan jatkossakin tiukasti heimo-, paikallis-, osavaltio- ja liittovaltiotasolla.

Toimivaltakysymykset alueella monimutkaisia

Tapaus on herättänyt hämmennystä niin Oklahomassa kuin liittovaltion tasolla, ja päätöksen on pelätty ajavan lainvalvonnan ja oikeuslaitoksen osavaltiossa sekasortoon. Päätöksessä tarkoitetulla alueella sijaitsee muun muassa Oklahoman toiseksi suurin kaupunki Tulsa. Yhteensä alueella asuu noin 1,8 miljoonaa ihmistä, joista noin 15 prosenttia kuuluu BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) alkuperäiskansaan.

Muscogee-heimon edustajan Jonodev Chaudhurin mukaan osavaltion väite uhkaavasta kaaoksesta on liioiteltu.

– Tämä koskee vain sitä alkuperäisväestöön kuuluvaa pientä joukkoa, jotka tekevät rikoksia tällä alueella. Tämä ei muuta maanomistussuhteita, eikä vaikuta muun väestön syytteisiin mitenkään, Chaudhuri sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.

Korkein oikeus linjasi kuitenkin nyt ensimmäistä kertaa, että alue on intiaanireservaattia. Uutistoimisto Reutersin mukaan rikosoikeudellisten kysymysten lisäksi se voi tarkoittaa, että alkuperäisväestöön kuuluvat alueen asukkaat vapautuvat osavaltion määräämistä velvoitteista kuten verotuksesta.

Oklahoman osavaltio ja Oklahoman viisi intiaaniheimoa julkaisivat torstaina asiasta yhteisen lausunnon. Sen mukaan osapuolet laativat oikeudellisen toimivallan jakamisesta sopimusta, joka esitellään pian liittovaltion hallinnolle.

Päätös koski alkuperäiskansojen maista yli 12 000 neliökilometrin suuruista Muscogee-kansan alueetta, jossa sijaitsee Oklahoman toiseksi suurin kaupunki Tulsa. Puolet Oklahoman osavaltiosta on nyt alkuperäiskansan maata. Osavaltion itäosassa sijaitsevat myös Cherokee-, Choctaw-, Chickasaw- sekä Seminole-alkuperäiskansojen alueet.

Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Voi johtaa uusiin oikeudenkäynteihin

Päätöksen taustalla on tapaus, jossa intiaanimies katsoo, ettei osavaltion viranomaisilla ollut oikeutta syyttää häntä muscogee-heimolle kuuluvalla maalla tehdystä rikoksesta. 71-vuotias mies istuu 500 vuoden vankeustuomiota lapsen raiskaamisesta.

Tuomio annettiin vuonna 1997, eikä mies Reutersin mukaan ole kiistänyt syyllisyyttään.

Korkeimman oikeuden päätös saattaa johtaa asian käsittelyyn uudelleen liittovaltion tuomioistuimessa. Vankilasta miehen ei kuitenkaan odoteta vapautuvan ennen uutta oikeudenkäyntiä.

Korkein oikeus ei ottanut kantaa kyseiseen rikokseen, vaan ainoastaan siihen, oliko rikospaikka muscogee-intiaaneille kuuluvaa aluetta vai siirtyikö se Oklahoman osavaltion alaisuuteen, kun osavaltio perustettiin vuonna 1907.

Juttua täsmennetty 10.7. klo 13.54 tiedolla muiden alkuperäiskansojen maista.