1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. oikeustieteellinen tiedekunta

Oikeustieteellisen valintakokeen virheen seuraus: Opiskelupaikasta jo tiedon saaneet säilyttävät paikkansa

Virheen korjaaminen johtaa siihen, että jokaiseen yhteisvalinnan hakukohteeseen otetaan ilmoitettua enemmän uusia oikeustieteen opiskelijoita.

Opiskelijoita Helsingin yliopiston kirjastossa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Oikeustieteellisen alan yhteisvalinnassa mukana olevat yliopistot ovat tehneet päätöksen siitä, miten valintakokeen toisen vaiheen pisteytyksessä havaittu virhe korjataan.

Hakijoille oli kokeen vastausten automaattisessa optisessa tarkastuksessa kirjautunut virheellisesti miinuspisteitä tehtävistä, joihin hakija on ruksinut ei vastausta -kohdan.

Itä-Suomen yliopisto kertoo tiedotteessa, että opiskelupaikasta jo tiedon saaneet säilyttävät paikkansa.

Virheen korjaaminen johtaa yliopiston mukaan siihen, että jokaiseen yhteisvalinnan hakukohteeseen otetaan ilmoitettua enemmän uusia oikeustieteen opiskelijoita. Virheen korjaamisen johdosta eri hakukohteiden pisterajat tulevat muuttumaan.

Turkuun 15 oikeustieteilijää enemmän

Turun yliopiston vararehtori Piia Björn kertoo keskustelleensa heti päätöksen jälkeen oikeustieteellisen tiedekunnan dekaanin kanssa. Turkuun on tulossa valintakoelinjauksen myötä 15 tai 16 opiskelijaa enemmän, kuin oli suunniteltu.

– Se on sellainen määrä, jonka tiedekunta itse arvioi olevan varsin kohtuullinen. Samalla olemme valtavan tyytyväisiä siitä, että ne joille opiskelupaikasta on ilmoitettu, eivät paikkaa menetä, Björn sanoo.

Hän arvioi, että koko maassa lisätty sisäänotto tarkoittaa joitakin kymmeniä opiskelijoita enemmän. Tämä ei Björnin mukaan vielä aiheuta ongelmia työpaikkojen suhteen.

– Tämän myötä tulevat lisäykset ovat sellaisia, jotka sopivat työllisyystilanteeseen vielä hyvin, Björn sanoo.

Helsingissä pohditaan resurssien riittävyyttä

Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan dekaani Pia Letto-Vanamo ei osannut vielä arvioida, montako opiskelijaa Helsingin yliopistoon otetaan enemmän, kuin mitä oli alun perin suunniteltu.

Letto-Vanamon mukaan nyt tehty ratkaisu oli oikeudenmukaisin vaihtoehto opiskelijoiden kannalta. Yliopistolle lisäpaikkojen järjestäminen on kuitenkin iso haaste.

– Kun tulee tällainen yllättävä tilanne, niin en usko, että millään yliopistolla on sellaista väljyyttä, etteikö se vaikuttaisi. Kyllä tässä tullaan tarvitsemaan henkilökunnan venymistä ja opettajien lisätyötä, hän toteaa.

Letto-Vanamo toivookin, että yliopistot saisivat opetus- ja kulttuuriministeriöltä avustusta tilanteeseen. Esimerkiksi oikeustieteelliselle alalla on ensi syksyksi lisätty paikkoja jo muutenkin.

Lapissa aloittaa 15 opiskelijaa lisäpaikoilla

Myös Lapin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa kaikki hyväksymispäätöksen saaneet pääsevät aloittamaan opinnot.

Heidän lisäkseen opiskelupaikan saa 15 sellaista opiskelijaa, joiden opiskelupaikka oli jäänyt saamatta yhteisvalintakokeiden tarkastuksessa tapahtuneen virheen vuoksi.

Lue lisää: Näin korkeakoulujen syksyn yli 4 000 uutta opiskelupaikkaa jaetaan – katso yliopistojen kaikki lisäykset

Yliopisto havahtui virheeseen some-keskustelun jälkeen

Oikeustieteellisen alan yhteisvalinnassa ovat mukana Helsingin, Itä-Suomen, Lapin ja Turun yliopistot.

Valintakokeen toiseen vaiheeseen osallistui 620 hakijaa. Virhe koskee suurta osaa kokeen toiseen vaiheeseen osallistuneista. Kaikkia toiseen vaiheeseen osallistuneita on tiedotettu asiasta sähköpostitse.

Tilanne ei edellytä hakijoilta toimenpiteitä. Hakijoiden yhteisvalintaan liittyvät tulokset poistuvat näkyvistä korjauksen ajaksi Opintopolusta. Lopullinen valintapäätös tulee näkyviin järjestelmään viimeistään keskiviikkona 15. heinäkuuta.

Yliopistossa havahduttiin virheeseen sosiaalisessa mediassa käydyn keskustelun ja saadun palautteen perusteella.

Lue myös:

Oikeustieteellisen valintakokeen toisessa vaiheessa pisteiden laskuvirhe – Jo saavutettu opiskelupaikka voi mennä alta