1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vieraslajit

Oulu haastaa kaupunkilaiset vieraslajien poistotalkoisiin – kohteina lupiini ja jättipalsami

Jättiputkiesiintymät ja kurtturuusut kaupunki hävittää pois itse.

Lupiini on näyttävä kasvi, jota oululaisten toivotan hävittävän talkootöinä. Arkistokuva. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Haitalliset vieraslajit ovat kasveja, jotka ovat levinneet ihmisten mukana sellaisiin kasvupaikkoihin, joissa ne uhkaavat luonnon monimuotoisuutta.

Vieraslajeista lupiini on jo aloittanut kukintansa ja seuraavana on vuorossa jättipalsami. Viheralueiden kunnossapidon kaupungin resurssi on riittämätön näiden torjuntaan, joten vapaaehtoistyö on erityisen arvokasta.

Kunnossapitosuunnittelija Jaana Koivisto Oulun Infra- liikelaitoksesta kertoo, lupiinia ja jättibalsamia on levinnyt laajasti koko kaupungin alueelle.

– Hienoa, että näitä kasveja on jo aiemmin poistettu talkoina, mutta työtä on edelleen varsinkin kaupunkipuistossa ja niiden liepeillä aina Haukiputaalta Oulunsaloon, kertoo Koivisto.

Kaupunki auttaa talkoolaisia antamalla jätesäkkejä ja hakemalla pois maastosta kaupungin yleisiltä alueilta kerätyt vieraskasvijätteet. Talkooilmoitus laitetaan Oulun palautepalveluun, jotta säkit saadaan kerättyä pois ja samalla saadaan paikkatietoa vieraslajiesiintymistä.

Muut vieraslajit kuten jättiputkiesiintymät kaupunki hävittää aina, kun niitä yleisillä alueilla havaitaan. Kurtturuusun poistaminen puistoista ja katuviheralueilta on suunnittelussa ja kasvupaikat rakennetuilla viheralueilla on kartoitettu. Työ alkaa syksyllä 2020.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun)