Keskustan Kulmuni: Lomautetuista liki 30 000 jäi ilman ansiosidonnaista työttömyysturvaa – "Oikeudenmukaisuuskysymys, korjattava kuntoon"

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni kuitenkin myöntää, että ratkaisut jäävät seuraavalle hallitukselle.

Työttömyysturva
Katri Kulmuni, Helsinki, 10.07.2020
Keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin mielestä koronaviruksesta johtuvat lomautukset paljastivat tarpeen ulottaa ansiosidonnainen työttömyysturva kaikille työntekijöille, tavalla tai toisella.Antti Haanpää / Yle

Toukokuussa liki 30 000 lomautettua työntekijää oli ansiosidonnaisen työttömyysturvan ulkopuolella. Koronaviruksen talousvaikutusten vuoksi lomautettuna oli toukokuussa kaiken kaikkiaan liki 120 000 ihmistä.

Nämä liki 30 000 ihmistä eivät ole liittyneet työttömyyskassan jäseniksi, ja he jäivät siksi ilman ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Heillä olisi kuitenkin täyttynyt ansiosidonnaiseen vaadittava työssäoloehto eli työkuukausia olisi ollut riittävästi.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni kertaa eduskunnan tietopalvelulta saamiaan lukuja ja huomauttaa, että koronaviruksen talousvaikutukset paljastivat haavoittuvuuksia yhteiskunnassa.

Kulmuni haluaa, että kun sosiaaliturvaa uudistetaan, harkitaan myös ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa kaikille työntekijöille, joiden työssäoloehto täyttyy.

– Toukokuussa lähes 30 000 ihmistä, jotka olisivat olleet oikeutettuja ansiosidonnaiseen työttömyyskorvaukseen, eivät ole sitä saaneet, koska eivät ole oivaltaneet hakeutua kassan jäseniksi. Tämä on aika iso oikeudenmukaisuuskysymys, Kulmuni sanoo Ylelle.

Ansiosidonnaisen ja työttömyysturvan peruspäivärahan ero voi olla satoja euroja kuukaudessa.

Todennäköisesti nuoret ja pätkätyöntekijät kassojen ulkopuolella

Tilanne koskee todennäköisesti erityisesti nuoria työntekijöitä ja pätkätöitä tekeviä, jotka eivät ole liittyneet työttömyyskassan jäseneksi. Arviolta noin 15 prosenttia suomalaisista työntekijöistä on syystä tai toisesta jättäytynyt kassojen ulkopuolelle.

Ilman ansiosidonnaista jääneiden lomautettujen osuus on koronakeväänä suurempi kuin aiempina vuosina.

Toukokuussa ansiosidonnaisen ulkopuolelle jäi liki 30 prosenttia lomautetuista. Heistä valtaosalla ansiosidonnaisen työssäoloehto olisi täyttynyt.

Aiempina vuosina samaan aikaan lomautetuista vain noin 10 prosenttia jäi ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan ulkopuolelle. Eduskunnan tietopalvelun keräämät luvut perustuvat Finanssivalvonnan ja Kansaneläkelaitoksen (Kela) tietoihin.

Muutosta saattaisi osaksi selittää myös hakemusruuhkat. Jos ansiosidonnaisia korvauksia maksavat työttömyyskassat ovat ruuhkautuneet enemmän kuin peruspäivärahoja maksava Kela, myös tilastointi voisi laahata jäljessä ja vaikuttaisi siihen, että ansiosidonnaista saavien osuus tilastossa pienenisi.

Työttömyyskassan maksuilla kustannetaan turvasta 5–6 prosenttia

Työttömyyskassojen jäsenmaksuilla rahoitetaan 5–6 prosenttia ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta. Loppurahoitus kerätään kaikkien työntekijöiden ja työnantajien maksamilla työttömyysvakuutusmaksuilla ja yhteisillä verorahoilla.

Tällä hetkellä ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa saa vain, jos työntekijä on työttömyyskassan jäsen. Jäsenmaksuillaan työntekijät rahoittavat kuitenkin vain pienen osan ansiosidonnaisesta turvastaan.

– On epäoikeudenmukaista, että ihmiset, jotka työskentelevät yhtä paljon, eivät välttämättä saa ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Tämä oikeudenmukaisuuskysymys pitäisi aikaa myöten pystyä korjaamaan, Katri Kulmuni vaatii.

Samaan hengenvetoon Kulmuni kuitenkin myöntää, että ratkaisut jäävät seuraavalle hallitukselle. Sanna Marinin (sd.) johtama hallitus on sopinut, että asiaa selvitetään.

Ylen tavoittama SDP:n varapuheenjohtaja Ville Skinnari ei ilmaissut selkeästi puolueen kantaa asiaan.

– Jokaisen joka yhteiskunnassa osallistuu vakuutusmaksuihin tulee kokea saavansa siitä lisäarvoa. Nämä ovat niitä asioita, johon varmasti asiantuntijat tässä selvityksessä paneutuvat, Skinnari sanoo.

– Palaamme asiaan, kun selvitys on tehty.

Keskustajohtaja vaatii, että sosiaaliturvauudistusta valmisteleva kaikkien eduskuntapuolueiden työryhmä pohtii keinoja, miten ansiosidonnainen työttömyysturva laajennettaisiin koskemaan kaikkia työntekijöitä, jotka täyttävät työssäoloehdon. Keinoihin Kulmuni ei itse ota kantaa.

Kokoomus kääntyi ajamaan ansiosidonnaista kaikille

Keskustelu ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan ulottamisesta kaikille työntekijöille ryöpsähti käyntiin kokoomuksen kansanedustajan Elina Lepomäen haastattelusta Helsingin Sanomissa (siirryt toiseen palveluun). Lepomäen mukaan oppositiopuolue kokoomus on muuttanut kantaansa ja vaatii ansiosidonnaista työttömyysturvaa kaikille.

Keskusta on kannattanut jo aiemmin ansiosidonnaisen työttömyysturvan ulottamista kaikille. Uudistus maksaisi valtiolle noin 250 miljoonaa euroa vuodessa.

Pääministeripuolue SDP on tyrmännyt ansiosidonnaisen työttömyysturvan laajentamisen kaikille. Puheenjohtaja Antti Rinne sanoi Verkkouutisten haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) puolitoista vuotta sitten, että laajennus on keino rapauttaa ammattiyhdistysliikettä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho jakaa myös SDP:n näkemyksen, vaikka pitää nykyistä järjestelmää myös epäoikeudenmukaisena.

– Kassoihin kuulumattomat työntekijät joutuvat maksamaan aivan samanlaisia maksuja, ja he maksavat sitä täysin tyhjästä, Halla-aho toteaa.

– Toisaalta asiassa on sekin puoli, että kokoomuksella on johdonmukainen tavoite vähentää työntekijöiden järjestäytymistä.

SAK: "Kaikilla on mahdollisuus liittyä kassaan"

Suomen suurin palkansaajajärjestö SAK vastustaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan laajentamista kaikille.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo, että työttömyysturvan taso ja kesto ovat järjestölle tärkeitä kysymyksiä.

– Jos taso pidetään nykyisellään, niin miten kasvavat kustannukset sitten katetaan? Tämä on myös iso kysymys.

Eloranta sanoo, että rahoituksen lisäksi on ratkaistava miten toimeenpano järjestetään. Hän korostaa, että tämä on monimutkaista ja vaatii huolellista harkintaa.

Eloranta ei pidä nykyistä järjestelmää epäoikeudenmukaisena.

– Kaikilla on mahdollisuus liittyä kassaan. Ei ole mitään kynnyksiä, että pitäisi olla liiton jäsen tai jossakin organisaatiossa vaan työttömyyskassat ovat kaikille avoimia.

Juttua täydennetty perjantaina 10.7.2020 kello 18.05 ja 18.55. Lisätty pohdinta, onko työttömyyskassojen ruuhkautuminen voinut vaikuttaa tilastointiin tavalla, joka näkyisi ansiosidonnaisen työttömyysturvan saajien osuuden pienenemisenä. Täsmennetty kuvailua kokoomuksen kannanmuutoksesta. Puolue ei pyörtänyt kantaansa, koska ei aiemmin ollut täysin vastakkaista mieltä, vaan muutti kantaansa. Juttuun lisätty SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan, SDP:n varapuheenjohtaja Ville Skinnarin sekä Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon kommentit kello 19.50 ja 20.11.

Voit keskustella jutun aiheesta lauantaihin 11.7.2020 kello 23 asti, klikkaa jutun alla keskustele-painiketta.

Lue lisää:

Moni jää työttömyyskassan ulkopuolelle silkkaa tietämättömyyttään – Professori: "Typerin mahdollinen toimintatapa, jonka Suomessa voi valita"