1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elintarvikevalvonta

Elintarvikealan Oiva-tarkastukset jatkuvat kevään koronakatkon jälkeen

Kainuussa tehdään vuosittain yli 400 elintarvikelain mukaista tarkastusta esimerkiksi kauppoihin ja ravintoloihin.

Elintarvikevalvonta
Kuvassa on lihatiski Helsingissä Pasilan Triplan Prismassa heinäkuussa 2020.
Oiva-tarkastuksessa selvitetään muun muassa lihatiskin lämpötiloja. Kuvituskuva.Silja Viitala / Yle

Koronapandemian jalkoihin jäänyttä Oiva-valvontaa on saatu kirittyä Kainuussa. Maaliskuussa Ruokavirasto ohjeisti, etteivät tarkastajat voi mennä paikan päälle, ja tarkastukset jäivät tekemättä.

Hygieenikkoeläinlääkäri Eero Schroderus Kainuun sotesta kertoo, että tarkastuksia on tehty noin kuukauden ajan.

– Otetaan loppuvuonna kiinni, Schroderus kertoo tarkastusten tilanteesta.

Oiva-tarkastuksia tehdään ravintoloihin, laitoskeittiöihin ja elintarvikkeita valmistaviin yrityksiin. Osa kohteista pitäisi tarkastaa kahdesti vuodessa, pisimmillään tarkastusväli on kolme vuotta.

Kainuussa elintarvikelain mukaisia tarkastuksia ilmoitettuihin elintarvikehuoneistoihin ja hyväksyttyihin elintarvikealan laitoksiin on valvontasuunnitelmassa tälle vuodelle yhteensä 424.

Tarkastuksissa päähuomio on siisteydessä, lämpötiloissa ja henkilökunnan hygieniassa. Tilanteesta raportoidaan asiakkaille hymynaamoilla, jotka ovat näkyvillä yrityksessä.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminenuutiskirjeemmesähköpostiisi.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)