Hyppää sisältöön

EU:n elpymisvälineen koko tai lainojen ja avustusten suhde ei muuttunut huippukokouksen alla

Suomen hallitus on linjannut haluavansa pienentää elpymisvälineen kokoa.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel ja komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen. Kuva: John Thys / EPA

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel pitää kompromissiehdotuksessaan ennallaan EU:n elpymisvälineen koon sekä sen sisältämien lainojen ja avustusten suhteen.

Komissio ehdotti aiemmin, että elpymisvälineen 750 miljardista eurosta jaettaisiin jäsenmaille avustuksina 500 miljardia euroa ja lainoina 250 miljardia euroa.

Suomen hallitus on linjannut, että elpymisväline on liian suuri ja että sen lainapainotteisuutta pitäisi lisätä. Myös niin sanottu nuuka nelikko eli Hollanti, Itävalta, Ruotsi ja Tanska ovat vaatineet elpymisvälineen lainapainotteisuutta.

Michel puolusti avustuksia tiedotustilaisuudessaan sanomalla, että ne ovat tärkeitä tietyille jäsenmaille ja niillä on merkitystä myös sisämarkkinoiden toimivuuden kannalta.

Michelin ehdotuksen pohjalta EU-maiden johtajat neuvottelevat ensi viikon huippukokouksessa elpymisvälineestä ja monivuotisesta budjetista.

Jäsenmaksupalautukset säilyvät yhteisessä budjetissa

Monivuotisen budjetin kooksi Michel ehdottaa 1 074 miljardia euroa, joka hieman pienempi summa kuin mitä komissio aiemmin ehdotti.

Michelin ehdotukseen sisältyvät myös jäsenmaksupalautukset tietyille nettomaksajille eli Itävallalle, Tanskalle, Saksalle, Hollannille ja Ruotsille.

Suomi vastustaa jäsenmaksukorjauksia ja on halunnut, että niistä luovuttaisiin Britannian EU-eron myötä kokonaan.

Pääministeri Sanna Marin ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel huippukokouksessa Brysselissä joulukuussa 2019. Kuva: AOP

Suomikin on EU:n nettomaksaja, mutta valinnut strategiakseen pyrkiä saamaan yhteisestä budjetista mahdollisimman paljon irti tärkeiden alojen osalta.

Suomen näkökulmasta hyödyllisiä ovat esimerkiksi maatalouden kehittämisrahat, tutkimusrahoitus sekä tulossa oleva oikeudenmukaisen siirtymän rahasto.

Oikeudellinen arvio hälvensi Suomen huolia

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi aiemmin tällä viikolla, että huolet EU:n koronaelpymispaketin perussopimusten mukaisuudesta hälventyivät EU:n neuvoston oikeudellisen arvion myötä. Näin neuvotteluissa on hänen mukaansa tältä osin mahdollista edetä.

Suomi on ajanut omia kantojaan elpymispaketista eri EU-maiden kanssa käydyissä keskusteluissa. Marin kertoi olleensa yhteyksissä useiden EU-maiden johtajien kanssa.

– Haemme kumppanuuksia eri asioissa, ja olemme myös näitä kumppanuuksia eri maiden kanssa löytäneet, Marin sanoi Helsingissä keskiviikkona.

Euroopan unionin neuvoston oikeudellinen palvelu arvioi kesäkuun lopussa selvityksessään, että perussopimukset mahdollistavat komission ehdottaman elpymisvälineen kaltaisen mekanismin perustamisen. Muun muassa Suomi oli pyytänyt asiasta selvitystä.

Lue lisää:

Suomalaismepit kritisoivat komission ehdotusta koronatuen jaosta – EU-johtajat neuvottelevat asiasta tänään

Eduskunnassa käytiin kiivas keskustelu EU:n isosta elvytyspaketista – oppositio kävi jo etukäteen kuumana, kun hallituksen kantaa ei kuulunut

Analyysi: EU-elvytysrahoista voi tulla vielä perustuslaillinen riita Suomessa – eduskunta ja asiantuntijat täysin eri linjoilla, mitä perustuslaki sallii

Suomi sai vastauksen kysymykseensä EU:n elvytysrahastosta – neuvosto: komission ehdotus ei riko unionin perussopimuksia

Komissio julkaisee keskiviikkona esityksensä satojen miljardien elpymispaketista – Yle kysyi tutkijoilta, rikkooko paketti EU:n perussopimuksia

Taipuuko Suomi EU:n yhteisvelkaan? Halla-aho: “Kun Saksa ja Ranska ovat yhteisen sävelen löytäneet, niin siinä pienempää viedään”

Perustuslakivaliokunta ei hyväksy jättimäisen EU-elvytysrahaston rahoittamista lainalla, suuri valiokunta näytti vihreää valoa hallituksen linjalle