1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Karhunmetsästys

Pieksämäen alueelle myönnettiin kaksi karhunkaatolupaa lisää – vahingot ovat suurimpia maakunnan itäosissa

Karhun metsästysaika alkaa elokuun 20. päivä ja päättyy lokakuun lopussa.

Karhunmetsästys
Karhuemo ja pentu
Etelä-Savoon myönnettiin kaksi lupaa lisää. Arkistokuva.Yle/Kimmo Ohtonen

Karhujen metsästämiseen myönnettiin lupia Etelä-Savoon kaksi enemmän kuin viime vuonna. Yhteensä maa- ja metsätalousministeriö myönsi kannanhoidollisia poikkeuslupia alueelle 42.

Etelä-Savon riistapäällikkö Petri Vartiainen kertoo tiedotteessa, että poikkeuslupia painotettiin edelleen tiheimmän karhukannan alueelle maakunnan itäosiin. Siellä myös karhujen aiheuttamat vahingot ovat suurimmat. Enonkosken, Puumalan, Savonlinnan ja Sulkavan kuntien alueiden yhteisluvalle myönnettiin 15 lupaa.

Kerimäen ja Savonrannan yhteisluvalla on mahdollista kaataa viisi karhua. Pinta-alaan suhteutettuna paine karhujen kannan vähentämiseen on näillä alueilla noin kaksinkertainen muuhun Etelä-Savoon verrattuna.

Juvan, Joroisten, Rantasalmen ja Mikkelin alueella on mahdollista metsästää viime vuoden tapaan kymmenen karhua.

Pieksämäen, Rautalammin ja Suonenjoen kuntia sisältävälle alueelle suunnattiin kuusi poikkeuslupaa. Tämän alueen lupamäärä kasvoi kahdella kasvaneen kanta-arvion myötä. Pieksämäellä karhut ovat kevään aikana liikkuneet toistuvasti asuttujen rakennusten pihoilla..

Kahden karhun metsästämiseen myönnettiin poikkeuslupa Mäntyharjun, Heinäveden sekä Kangasniemen lupa-alueille.

Luonnonvarakeskus on arvioinut petoyhdyshenkilöiden kirjaamien havaintojen perusteella Etelä-Savon alueen karhukannaksi 260-280 yli vuoden ikäistä karhua. Suomessa aikuisia karhuja on noin 2 000.

Koko Suomessa ministeriö myönsi metsästysvuonna saaliiksi saatavien karhujen enimmäismääräksi 384 yksilöä.

Karhun metsästysaika alkaa elokuun 20. päivä ja päättyy lokakuun lopussa. Viime vuonna Etelä-Savon alueelta kaadettiin 38 karhua.

Lue seuraavaksi