Elokuussa alkaa kaikkien aikojen suurin karhujahti – Pohjois-Karjalaan lähes puolet koko maan 384 luvasta

Pohjois-Karjalan riistaneuvosto on asettanut tavoitteeksi karhukannan pienentämisen.

karhu
Karhu istuu pellon keskellä.
Karhun metsästyskausi alkaa elokuun 20. päivänä ja päättyy lokakuun lopussa. Kuva: Seppo Rintelä

Karhun metsästämiseen on tänä vuonna myönnetty enemmän lupia kuin koskaan aikaisemmin.

Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen mukaan saaliiksi saatavien karhujen enimmäismäärä saa olla alkavana metsästysvuonna koko maassa 384 yksilöä.

Pohjois-Karjalaan on riistakeskuksen poikkeuslupa 163 karhun metsästämiseen, mikä on lähes puolet kaikista Suomen luvista ja kaikkien aikojen suurin lupamäärä aluella.

Kaksi vuotta sitten poikkeuslupia karhunkaatoon oli Pohjois-Karjalassa 137 kappaletta.

Karhunmetsästys tuli poikkeusluvan alaiseksi lainsäädäntöteitse vuonna 1993. Poronhoitoalueilla metsästetään poikkeusluvan sijaan kiintiöluvalla. Kiintiölupia on 95 karhun verran.

Lupa-alueittain poikkeusluvat jakautuvat Pohjois-Karjalassa siten, että Lieksassa voidaan metsästää 38 karhua, Ilomantsissa 34, Keski-Karjalassa31, Joensuu-Eno -alueella 20, Ylä-Karjalan alueella 18, Tuupovaarassa kahdeksan, Juuassa viisi, Polvijärvellä viisi ja Liperi-Outokumpu -alueella neljä karhua.

Riistakeskus on lupia myöntäessään huomioinut karhukannan tihentymät.

Pohjois-Karjalan riistaneuvosto on asettanut tavoitteeksi karhukannan pienentämisen. Pohjois-Karjalassa on viimeisen kolmen vuoden aikana metsästetty poikkeusluvilla vuosittain keskimäärin 113 karhua. Tämä määrä ei ole riittänyt kannan kasvun pysäyttämiseen.

Luonnonvarakeskus on arvioinut Pohjois-Karjalan alueen karhukannaksi 550 – 570 yli vuoden ikäistä karhua. Pentutuotoksi on arvioitu 135 pentua. Vuotta aiemmin arvio oli 450 – 470 yli vuoden ikäistä karhua ja arvio pentutuotosta 110.

Vuonna 2019 Pohjois-Karjalaan myönnettiin poikkeusluvat 114 karhun metsästämiseen. Kaikki luvat tulivat käytetyksi.