Melko ärhäkkä matalapaineenkeskus lähestyy Suomea – viikonlopusta on tulossa koko maassa sateinen, Suomenlahdella aallonkorkeus voi ylittää 2,5 metriä

Suomea lähestyy lounaasta voimakas matalapaine.

sää
Sääkartat lauantaille 11.7. ja sunnuntaille 12.7.
Epävakainen sää jatkuu viikonloppuna.Anne Borgström / Yle

Alkavasta viikonlopusta on tulossa sateinen ja tuulinen.

– Ensi yön aikana lounaasta on lähestymässä melko ärhäkkä matalapaineenkeskus eteläistä Suomea, kertoo Ylen meteorologi Matti Huutonen.

Matalapaine näyttäisi liikkuvan lauantaina Viron rannikkoa pitkin itään. Sieltä se nousee koilliseen ja liikkuu lauantain ja sunnuntain välisen yön aikana Kaakkois-Suomen yli.

– Ihan se kaikista kovin puhallus ei tähän Suomen vesialueelle osu tuossa huomisen päivän aikana, vaan kovimmat tuulet jäävät Viron puolelle, Huutonen kertoo.

Vähäisiä ei tuulet ole Suomen puolellakaan. Suomenlahden länsiosaan on annettu myrskyvaroitus lauantaina kello 10–18 välille.

Huutonen muistuttaakin, että Etelä- ja Itä-Suomessa merialueilla ja sisävesillä on huomenna lauantaina odotettavissa puuskatuulta. Tuulen ja runsaiden sateiden vuoksi näkyvyys voi olla ajoittain kehno.

– Kyllä siellä aika kokenut veneilijä pitää olla ennen kuin vesille lähtee. Vettä sataa ja puuskittain tuulee, varsinkin iltapäivästä alkaen eteläisellä merialueella, niin ehkä mieluummin päivä maissa voisi olla paikallaan, Huutonen sanoo.

Lauantaina aallonkorkeus voi Suomenlahdella ylittää 2,5 metriä.

Tuulianimaatio perjantaille 10.7. ja lauantaille 11.7.

Sateita lauantaina koko maahan

Maan eteläosaan leviää sateita jo aamun aikana, ja päivällä vettä sataa yleisesti etelässä ja idässä. Lännessä ja pohjoisessa tulee sadekuuroja. Esimerkiksi Uudellemaalle on odotettavissa enimmillään jopa 20–30 millimetrin sadekertymiä.

Runsaimpia sateita odotetaan Hanko–Lahti–Joensuu -linjalle.

– Lauantai tulee olemaan märkä päivä. Toki jos siinä on vähän ukkosta mukana, niin paikallisesti voi tulla isompiakin sademääriä. Ukkoskuurot voivat ropsauttaa vettä useamman kymmenen milliä tuosta vain.

Sunnuntaiksi matalapaine väistyy koilliseen ja runsaimmat sateet hellittävät. Sadekuuroja voi kuitenkin vielä tulla, yleisimmin lännessä ja pohjoisessa. Idässä on poutaisinta.