Seitsemän poikkeuslupaa karhunkaatoon Etelä- ja Keski-Pohjanmaalle

Pohjalaismaakunnissa liikkuu aiempaa vähemmän karhuja, kun taas muualla Suomessa karhukanta on vahvistunut.

Karhunmetsästys
Kuvan kaadetulla karhulla oli painoa 235 kiloa.
Kuvan vuonna 2011 kaadetulla karhulla oli painoa 235 kiloa. Yle Keski-Suomi

Riistakeskus on myöntänyt Pohjanmaan alueelle seitsemän poikkeuslupaa kannanhoidolliseen karhunmetsästykseen. Luvista viisi menee Keski-Pohjanmaalle ja kaksi Etelä-Pohjanmaalle.

Etelä-Pohjanmaalla toinen yhteislupa myönnettiin Alajärven, Soinin, Alavuden, Ähtärin ja Kuortaneen alueille ja toinen lupa Evijärven ja Kortesjärven yhteisalueelle.

Keski-Pohjanmaalla Lestijärven ja Reisjärven yhteisalue sai kaksi kaatolupaa. Myös Perhon, Halsuan, Kaustisen ja Vetelin yhteisalueella on kaksi lupaa. Lisäksi yhden karhun saa kaataa Lohtajan, Himangan, Kannuksen ja Toholammin alueelta.

Vajaa sata karhua pohjalaismaakunnissa

Myönnetyt kaatoluvat vähenivät viime vuodesta yhdellä Riistakeskus Pohjanmaan alueella, sillä karhukanta on hivenen pienentynyt pohjalaismaakunnissa. Vuosi sitten Etelä- ja Keski-Pohjanmaalle myönnettiin kahdeksan poikkeuslupaa, joilla kaadettiin viisi karhua.

– Viimeisen arvion mukaan Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla liikkuu 70–85 karhua. Pohjanmaan maakunnassa tuo arvio on 8–15 karhua, kertoo riistapäällikkö Mikael Luoma.

Koko maassa karhukanta on sen sijaan kasvussa. Riistakeskus myönsi kaikkiaan 289 poikkeuslupaa karhun kannanhoidolliseen metsästykseen. Määrä nousi 61 luvalla. Lisäksi poronhoitoalueella voidaan kaataa alueellisen kiintiön nojalla 95 karhua.

Riistakeskuksesta todetaan, että kannanhoidollisella metsästyksellä pyritään ylläpitämään karhun ihmisarkuutta ja säädellään karhukannan kokoa.

Karhun metsästyskausi alkaa 20. elokuuta.