Poliisi haluaa yhteistyöhön mopomiittejä järjestävän nuorison kanssa

Lounais-Suomessa luodaan yhteistyömallia, jonka toivotaan leviävän koko maahan.

nuoret
Mopoilevia poikia ja tyttöjä
Poliisi haluaa yhteistyöhön nuorison kanssa mopomiittien järjestelyissä.Merja Siirilä / Yle

Lounais-Suomen poliisi haluaa luoda uudenlaiset suhteet mopoilevan nuorison kanssa. Se toivoo, että poliisin ja nuorison välille syntyisi vuoropuhelu, jossa molempien osapuolten toiveet tulisivat kuulluiksi.

Poliisi sanoo suhtautuvansa nuorison kokoontumisajoihin ymmärtäväisesti. Se haluaa kuitenkin muistuttaa, että yleensä mopomiitit kuuluvat kokoontumislain piiriin ja niitä koskevat samat velvoitteet kuin muitakin yleisötilaisuuksia.

– Mopomiiteissä voi olla kymmeniä tai jopa satoja osallistujia, sanoo ylikomisario Markus Laine Lounais-Suomen poliisita.

Tavoitteena on yhteiset pelisäännöt

Poliisi ei tahdo kieltää nuorisoa kokoontumasta ja pitämästä hauskaa. Se haluaa neuvotella nuorison kanssa siitä, mikä on turvallista ja mistä on mahdollisimman vähän haittaa ulkopuolisille.

Tavoitteen onnistuminen vaatii sen, että mopomiitit tulisivat ennen toteutumistaan poliisin tietoon. Ylikomisario Markus Laine toivookin, että mopomiittien koollekutsujat olisivat tästä lähtien yhteydessä poliisiin ennen tapahtuman järjestämistä.

– Silloin voisimme yhdessä sopia, että missä ja milloin ja millä turvajärjestelyillä näitä tapahtumia pidetään, Laine sanoo.

Laine muistuttaa, että vastuukysymysten takia mopomiittien järjestämisessä pitäisi aina olla mukana vähintään yksi täysi-ikäinen henkilö.

Uusi toimintamalli koko maahan

Lounais-Suomen poliisin tavoitteena on löytää ratkaisu asiaan, josta keskustellaan joka puolella Suomea. Toiveena on saada aikaan malli, jota voitaisiin myöhemmin laajentaa myös muualle.

Tavoitteessaan Lounais-Suomen poliisi on yhteistyössä Liikenneturvan kanssa. Myöhemmin mukaan on tarkoitus pyytää myös muita viranomaisia ja alueen kuntia sekä mahdollisesti yksityisiä tahoja.