Peltosirkku viihtyy parhaiten Pohjanmaalla – BirdLife vetoaa hyvin uhanalaisen lajin pesimäolojen puolesta

Koko maan tasolla peltosirkku on Suomen nopeimmin taantunut pesimälintu.

uhanalaiset lajit
Peltosirkku visertää oksalla
Jotta peltosirkkukanta saataisiin pelastettua, sen elinmahdollisuuksia pitäisi parantaa lajin tärkeimmillä esiintymispaikoilla.Mika Rokka

Pohjanmaasta on tullut äärimmäisen uhanalaisen peltosirkun vahvinta esiintymisaluetta.

Tämän kevään ja kesän kartoituksissa on löydetty koko maasta lähes tuhat peltosirkkureviiriä. Eniten peltosirkkuja on Pohjanmaalla, kun taas monista sisämaan maakunnista laji on hävinnyt laajoilta alueilta kokonaan.

Tänäkin kesänä havaintoja on tehty runsaasti pohjalaismaakuntien eteläosissa, mutta peltosirkkuja on bongattu myös Pietarsaaressa, Kokkolassa ja Kalajokilaaksossa.

Peltosirkun kanta jatkaakin taantumistaan Suomessa Pohjanmaata lukuunottamatta. 30 vuodessa peltosirkun pesimäkannasta on hävinnyt peräti 99 prosenttia.

Syitä arvioidaan olevan on monia, muun muassa muutokset talvehtimisalueilla Afrikassa ja torjunta-aineiden käyttö pesimäalueilla. Poikastuotto Suomessa ei ilmeisesti riitä ylläpitämään elinvoimaista kantaa, joten taantumisen syistä merkittävä osa lienee kotimaassa.

Samat toimet auttavat muitakin peltolintulajeja

BirdLife Suomi toivoo pesimäpaikkojen turvaamista, jotta pesinnät saadaan onnistumaan siellä, missä peltosirkkuja vielä on. Ne viihtyvät monipuolisilla suurilla peltoaukeilla.

Niillä olisi tarpeen ylläpitää niukkakasvuisia kesantoja ja leveitä suojakaistoja ojien reunoilla, jotka ovat lajille tärkeitä ruokailu- ja pesimäpaikkoja. Myös jokivarsien pienet puut ja pensaat on hyvä säilyttää, ja tienpenkkojen perkaaminen tehdä pesimäkauden ulkopuolella.

BirdLife toivoo myös, että haitallisimpien kasvinsuojeluaineiden käyttöä vähennettäisiin peltosirkkualueilla. Erityisesti laji kärsii neonikotinoidien käytöstä.