Turun hovioikeus alensi kahden miehen tuomioita laajassa kokaiinijutussa – kokaiinierien nieleminen salakuljetusta varten ei hovin mukaan vaikuta tuomioon

Toinen hollantilaismiehistä oli tuomittu käräjillä kymmenen vuoden, ja toinen 8,5 vuoden vankeusrangaistuksiin.

kokaiini
Poliisin takavarikoimia kokaiinikapseleita.
Poliisin Tampereella takavarikoima vajaan kilon kokaiinierä, joka oli salakuljetettu Suomeen lentoteitse.Poliisi

Turun hovioikeus päätyi alentamaan kahden miehen tuomiota laajassa kokaiinin maahantuontijutussa. Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi vuosi sitten viisi miestä vuosien vankeusrangaistuksiin. Nyt hovioikeus alensi kahden tuomiostaan valittaneen tuomiota.

Poliisi on aiemmin kertonut, että jutussa olisi ollut kyse kaikkiaan 13 kokaiinikilon maahantuonnista. Viisikon oikeudenkäynnissä oli kyse 18 maahantuontierästä, joissa Tampereelle tuotiin oikeuden mukaan lähes 8,2 kiloa kokaiinia lentokoneella vuosina 2017–2018. Salakuljettajat joko laittoivat kokaiinin paketeissa peräsuoleensa tai nielivät kokaiinin ja lensivät Suomeen.

Syyttäjän mukaan kokaiinin lisääntynyt käyttö näkyi jopa Tampereen jätevesitutkimuksissa.

"Ei voi luonnehtia kaikkein törkeimmiksi huumausainerikoksiksi"

Käräjillä toinen tuomiostaan valittaneista hollantilaismiehistä tuomittiin 13 huumausaine-erästä kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen. Oikeuden mukaan mies oli järjestellyt kokaiinia Suomeen ja toimi myös 11 erässä salakuljettajana. Hovi alensi Clarence Jean Pierre Bruman, 51, tuomion kahdeksaan ja puoleen vuoteen.

– Kokonaisuutena arvioiden Bruman rikoksia ei voida luonnehtia kaikkein törkeimmiksi huumausainerikoksiksi, joten tuomittavan rangaistuksen on oltava selvästi enimmäisrangaistusta eli 13 vuotta alempi, keskiviikkona annetussa tuomiossa kuitenkin todetaan.

Toinen tuomiostaan valittanut mies oli saanut käräjillä kahdeksan ja puolen vuoden tuomion kahdeksasta törkeästä huumausainerikoksesta. Hän toimi kuriirina ja otti vastaan maksuja kokaiinieristä.

Käräjäoikeus katsoi, että kokaiinierien nieleminen edellyttää vaarallisuutensa vuoksi salakuljettajalta määrätietoista rikoksentekopäätöstä ja kovensi tuomiota tällä perusteella. Hovioikeuden mukaan tällä ei ole rangaistuksen mittaamisen kannalta merkitystä.

Oscar Romeo Weegmanin, 52, tuomio aleni hovissa kuuteen ja puoleen vuoteen. Weegmanin osallisuuden rikosten tekemiseen katsottiin olleen huomattavasti vähäisempää kuin esimerkiksi Brumalla, minkä vuoksi hänelle tuli tuomita alempi rangaistus.

Lue lisää:

Suuren kokaiiniliigan päätekijät tuomittiin vuosiksi vankilaan – liiga toi yli 10 kiloa kokaiinia Alankomaista Suomeen

Suomen suurimmasta kokaiinijutusta syytteet: Huumetta tuotiin Tampereelle nieltynä ja kehoon kätkettynä

Näin Suomen isoin kokaiiniliiga toimi: Nainen laittoi kondomeihin pakatut huumeet sisäänsä huoltoasemalla ja astui lennolle, mies odotti perillä