1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliisihallituksen selvitys paljasti puutteet rahapelien ikärajavalvonnassa

Selvityksen mukaan vain joka neljättä rahapelejä pelaavaa nuorta pyydettiin todistamaan ikänsä.

rahapelit
Veikkauksen peliautomaatti
Veikkauksen rahapeliautomaatti.Retu Liikanen / Yle

Poliisihallituksen selvityksen mukaan vain joka neljättä nuorelta vaikuttavaa rahapelien pelaajaa pyydettiin todistamaan ikänsä. Tilanne oli vakavin asiamiespisteissä, joissa vain joka kuudetta testihenkilöä pyydettiin todistamaan ikänsä.

Veikkauksen omissa pisteissä ikä tarkistettiin useammin, mutta niissäkin lähes kaksi kolmesta nuoresta pelaajasta välttyi iän tarkistamiselta.

Suomessa rahapelaaminen on kielletty alle 18-vuotiailta.

Selvityksen tulosten johdosta poliisihallitus pyysi Veikkaukselta selvitystä ikärajavalvonnan toteutumisesta ja antoi tulokset myös suurta osaa asiamiehistä edustavan Päivittäistavarakauppa ry:n käyttöön.

Veikkaus lupaa tehostaa valvontaa

Poliisihallitukselle antamassaan selvityksessä Veikkaus on luvannut tehostaa rahapelien ikärajavalvontaa. Keskeisenä toimenpiteenä yhtiö ilmoittaa nostavansa rahapelimyynnin suojaikärajan 23 vuodesta 30 vuoteen kaikissa myyntipisteissä vuoden loppuun mennessä. Omissa pelipisteissä uusi suojaikäraja otettiin Veikkauksen mukaan käyttöön jo 26. kesäkuuta alkaen.

Toisena valvontaa tehostavana keinona Veikkaus mainitsee vuoden 2021 alussa pakolliseksi tulevan tunnistautumisen. Yhtiö lupaa myös tehostaa pelimyyjien koulutusta ikärajavalvonnassa.

Poliisihallitus jatkaa ikärajavalvonnan toteutumisen seurantaa ja arvioi tulevien toimenpiteiden vaikuttavuutta. Jatkossa Veikkauksen on säännöllisesti raportoitava ikärajavalvonnan toteutumisesta poliisihallitukselle.

Selvitys koostuu 300 testikäynnistä

Selvityksessä 18 vuotta täyttäneet tekivät yhteensä 300 testikäyntiä eri kaupungeissa. Selvityksessä olivat mukana kaikki Veikkauksen pelipisteet. Asiamiespisteet valittiin siten, että edustettuina olivat sekä suurimmat kaupungit että pienempiä paikkakuntia. Käynnit tehtiin helmikuussa 2020.

Pelaajan tuli pelipisteeseen saapuessaan antaa henkilökunnalle tilaisuus havaita hänet. Tämän jälkeen havainnoitiin, miten henkilökunta puuttui nuorten pelipisteessä oleiluun ja pelaamiseen.

Henkilökunnan edustajan puuttuessa pelaamiseen tai varmistaessa pelaajan ikää pelaaja oli ohjeistettu sanomaan, että hänellä ei ole henkilöllisyystodistusta mukanaan. Tällä haluttiin selvittää se, sallittiinko pelaamisen jatkaminen vai keskeytettiinkö se.

Lue myös:

Ministeri Paatero sanoi Veikkauksen ikärajavalvonnan onnistuneen "aika hyvin", mutta tilastot kertovat täysin toista – Asiantuntija: Puhui vastoin parempaa tietoa

Kilpailu- ja kuluttajavirasto: Veikkauksen valvontaa tehostettava – sitten vasta selvitetään, onko monopoliasema aiheellinen

Lue seuraavaksi