Herätys: Rakkaushuijareille isot rahat, Jyväskylässä tulipalo senioritalossa, etelän yli pyyhkäisee voimakas matalapaine

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Nainen istuu puiston penkillä
Rakkaushuijausten uhreista 90 prosenttia on naisia. Kuvituskuva. Petteri Sopanen / Yle

Suomalaisuhrit ovat maksaneet yli kolme miljoonaa rakkaushuijareille

Yle sai aiemmin julkaisemattomia lukuja huijauksista keskusrikospoliisilta. Rakkaushuijausten uhreista 90 prosenttia on naisia. Pääkaupunkiseudulla asuva entinen pankkivirkailija menetti 90 000 euroa rakkaushuijarille. Hän kertoi tarinansa Ylelle, jotta joku muu voisi välttyä samalta kohtalolta.

Jyväskylässä yöllä tulipalo senioritalossa

Jyväskylän Palokkaassa palaa kerrostalo.
Palokan Ilona -senioritalossa syttynyt palo oli ehditty saada jo perjantai-iltana kertaalleen hallintaan, mutta palo levisi sittemmin toiseenkin taloon. Kuva: Jarkko Riikonen/Yle

Jyväskylän Palokassa syttyi perjantaina tuleen kerrostalo ja tuli levisi viereiseen kerrostaloon taloja yhdistävän siiven kautta. Kolmesta talosta evakuoitiin yhteensä 168 ihmistä läheiseen kouluun.

Keski-Suomen pelastuslaitoksen päivystävä palopäällikkö Pauli Nurminen arvioi lauantaina aamulla, että palo on saatu rajattua niin hyvin, että se tuskin pääsee enää leviämään. Sammutustöissä menee kuitenkin vielä ainakin muutama tunti.

Yle seurasi tässä jutussa tulipalon etenemistä hetki hetkeltä.

Uuden opetteleminen on parasta palautumista aivoille

Makramee solmimista.
Aivotutkijan mukaan lomalla kannattaa uskaltaa kiinnostua ja innostua uusista ja haastavistakin asioista.Tanja Perkkiö / Yle

Takki saattaa olla tyhjä lomalle lähtiessä, mutta aivot kuitenkin työstävät hauduttelua vaativia asioita loman aikana. Tutkijan mukaan itseään ei kannata soimata siitä, että lähtee kesälomalle kuormittuneena. Se on kuitenkin hyvä tiedostaa, että varautumista ylläpitävä koneisto kehossa on hyvä myös palauttaa.

Tutkimus: Kulttuuriala syrjii ulkomaalaistaustaisia työnhakijoita

Santtu ohjaamassa
Kulttuurialalla ulkomaalaissyntyisiä ammattilaisia työskentelee eniten orkestereissa.Marja Väänänen / Yle

Kieli ja verkostot. Siiinä kaksi syytä, miksi ulkomaalaissyntyisen työnhakijan on vaikea löytää töitä Suomen taide- ja kulttuurialalta. Asia selviää Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cuporen tuoreesta tutkimuksesta. Poikkeuksena on musiikkiala, jossa esimerkiksi orkesterit työllistävät monia ulkomaalaissyntyisiä taiteilijoita.

Turkin vaikutusvalta näkyy jo kaikkialla rutiköyhässä Somaliassa

Hersia Abdulle Siyat on Turkin ansiosta pystynyt kasvattamaan banaanibisnestään huomattavasti. Turkkilaiset pitävät somalialaisista makeista banaaneista.
Somalialainen Hersia Abdulle Siyat on Turkin ansiosta pystynyt kasvattamaan banaanibisnestään huomattavasti. Turkkilaiset pitävät somalialaisista makeista banaaneista.Liselott Lindström

Kiina ja Intia ovat tuttuja Afrikka-pelureita, mutta myös Turkin jalansija kasvaa jatkuvasti. Kaupankäynnin ohella se pyrkii levittämään näkemystään islamista Afrikan muslimimaihin. Luonnonvarojen lisäksi Somaliassa houkuttelee manner-Afrikan pisin rannikko. Somalia voisi olla portti muuhun Afrikkaan, esimerkiksi vaikutusvaltaiseen Etiopiaan.

Etelään tulossa voimakas matalapaineenkeskus

Lauantain sääkartta
Ilmatieteen laitos

Syvä matalapaine lähestyy Suomea lounaasta. Matalapaine liikkuu lauantaina Suomenlahtea pitkin itään. Maan eteläosaan leviää sateita jo aamun aikana ja päivällä vettä sataa yleisesti etelässä ja idässä.

Lännessä ja pohjoisessa pilvisyys vaihtelee ja sadekuuroja tulee paikoin. Sade on Hanko–Lahti–Joensuu linjalla paikoin runsasta.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.