Otkes päättää maanantaina, aloittaako se tutkinnan Jyväskylän senioritalon tulipalosta – olennainen kysymys on, miksi palo levisi toiseen rakennukseen

Jyväskylän Palokassa syttyi perjantaina laaja kerrostalopalo.

tulipalot
Jyväskylän Palokkaassa palaa kattohuoneisto. Palo leviää.
Jyväskylän Palokkaassa tulipalo pääsi yllättäin leviämään yhdysrakennuksen kautta viereiseen kerrostaloon. Jarkko Riikonen/Yle

Jyväskylän Palokassa syttyi perjantaina tuleen kerrostalo ja tuli levisi viereiseen kerrostaloon taloja yhdistävän siiven kautta.

Asiasta järjestetään tiedotustilaisuus kello 13 Keski-Suomen pelastuslaitoksella.

Palokan Ilona -senioritalossa syttynyt palo oli ehditty saada jo perjantai-iltana kertaalleen hallintaan, mutta palo levisi sittemmin toiseenkin taloon. Kolmesta talosta evakuoitiin yhteensä 168 ihmistä läheiseen kouluun.

Onnettomuustutkintakeskuksen johtava tutkija Kai Valonen kertoo, että Otkesilla ei ole tällä hetkellä tutkintaa käynnissä.

– Jatkamme aamun aikana yhteydenpitoa pelastuslaitoksen kanssa. Tarkoitus on saada selville, onko palon luonne sellainen, että siitä pitäisi käynnistää tutkinta, Valonen sanoo.

Otkes seuraa pelastuslaitoksen ja poliisin selvitysten etenemistä ja päättää mahdollisesta omasta tutkinnasta maanantaina.

Tarkoitus on selvittää, millaista vaaraa palo on aiheuttanut asukkaiden turvallisuudelle. Valosen mukaan olennainen kysymys on, miksi palo pääsi leviämään ja kehittymään uudelleen.

– Asuntojen pitää olla osastoitu niin, että niissä on tulipalonkin aikana turvallista olla jonkin aikaa, jotta rakennus ehditään evakuoida tai sieltä ehditään poistua. Jos se onnistuu, kaikki sujuu niin kuin pitää, Valonen kertoo.

Keski-Suomen pelastuslaitoksen päivystävä palopäällikkö Pauli Nurminen arvioi lauantaina aamulla, että palo on saatu rajattua niin hyvin, että se tuskin pääsee enää leviämään. Otkes pitää lauantaina yhteyttä pelastuslaitokseen ja kuulostelee, mitä sammutustyön aikana ja sen jälkeen on selvinnyt.

– Kuulemme myös, minkälaista palotutkintaa pelastuslaitos itse on aloittamassa. Voi hyvin olla, että riittää kun pelastuslaitos itse katsoo, mitkä tässä ovat mahdolliset opit, mitä rakentamisessa ja pelastustoiminnassa voisi tulevaisuudessa tehdä toisin, Otkesin johtava tutkija Kai Valonen sanoo.

Pelastuslaitoksen mukaan tulipalon syttymissyyn tutkinta alkaa sunnuntaina.

Juttua päivitetty 11.7. kello 11.16.