Keski-Suomen pelastuslaitos tiedotti Jyväskylän senioritalon palosta: "Ilman nopeita evakuointitoimia ihmishenkiä olisi menetetty"

Jyväskylän Palokassa syttyi perjantaina laaja kerrostalopalo, jota sammutettiin vielä lauantaiaamuna.

tulipalot
 Tulipalo kerrostalossa Palokan Ilona -seniorikohteessa Jyväskylässä 10. heinäkuuta.
Keski-Suomen pelastuslaitos piti lauantaina alkuiltapäivällä tiedotustilaisuuden Jyväskylän senioritalon tulipalosta.

Keski-Suomen pelastuslaitos järjesti lauantaina tiedotustilaisuuden Jyväskylän senioritalon palosta. Yle näytti tilaisuuden suorana. Voit katsoa lähetyksen klikkaamalla pääkuvaa.

Palokan Ilona -senioritalossa syttynyt palo oli ehditty saada jo perjantai-iltana kertaalleen hallintaan, mutta palo levisi sittemmin toiseenkin taloon. Kolmesta talosta evakuoitiin yhteensä 168 ihmistä läheiseen kouluun.

Lauantaiaamuun mennessä palo oli saatu hallintaan.

Keski-Suomen pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Ville Mensala aloitti tiedotustilaisuuden puheenvuorollaan. Hän kertoo, että pelastuslaitoksen yksiköt aloittivat yöllä mittavat pelastustoimet asukkaiden evakuoimiseksi.

– Tilanne on mittaluokaltaan ollut sen kaltainen, että tilanteesta on informoitu sisäministeriön pelastusosaston päivystäjää, ja tehty ilmoitus Onnettomuustutkintakeskukselle, Mensala sanoo.

Otkes päättää maanantaina, aloittaako se oman tutkinnan palosta.

"Poikkeuksellisen nopeasti levinnyt palo"

Seuraavaksi puhui päivystävä päällikkö Pauli Nurminen. Savupatsas näkyi hänen mukaansa kymmenien kilometrien päähän.

– Palo lähti parvekkeelta, levisi kattorakenteisiin ja siitä koko katolle. Jostakin syystä palo levisi hyvin nopeasti myös alasuuntaan ja sieltä jatko-osaa myöten toiseen rakennukseen, Nurminen sanoo.

Pelastuslaitoksen mukaan tulipalon syttymissyyn tutkinta alkaa sunnuntaina.

– Tämä on poikkeuksellisen nopeasti levinnyt palo. Meitä kiinnostavat ne seikat, jotka ovat edesauttaneet palon nopeaa etenemistä. Meille oli yllätys, että uudessakin rakennuksessa palo leviää näin nopeasti, myös alaspäin.

Senioritalo on rakennettu vuonna 2018.

Pauli Nurminen kiittää vapaaehtoisia hyvästä yhteistyöstä evakuoinnin aikana.

– Ilman nopeita evakuointitoimia ihmishenkiä olisi menetetty. Painopisteajattelu oli heti ihmisten pelastamisessa. Se näkyy isompina materiaalivahinkoina. Se oli taktinen valinta, kun saavuimme kohteeseen, hän sanoo.

Asukkaat eivät tiedä, milloin pääsevät koteihinsa

Keskimmäinen rakennus nimeltään Ilona on pahiten tuhoutunut. Päällikkö Pauli Nurmisen mukaan sen lähellä ei tällä hetkellä ole turvallista, sillä rakennuksen osia on sortumisvaarassa.

– Huomenna iltapäivällä ollaan varmasti viisaampia, milloin asukkaat pääsevät palaamaan asuntoihinsa.

Palosta evakuoituja ja heidän läheisiään on auttanut sosiaalipäivystys ja Kriisikeskus Mobile. Sosiaalipäivystyksen mukaan asukkaat ovat nyt turvassa. Kaikille järjestettiin majoitukset yön aikana.

– On tärkeää että elämä pääsee jatkumaan normaalisti, kun päästään kriisivaiheen yli, sanoo Jyväskylän kaupungin sosiaalipalveluiden johtaja Ulla Kuittu.