Hyppää sisältöön

Myrskynuhka täytti vierasvenesataman

Nauvon vierasvenesataman viikko on ollut ruuhkainen, kun veneilijät hakeutuvat suojaan.

Veneet pysyivät laiturissa Nauvossa. Niin kovasti oli myrskystä varoiteltu. Kuva: Minna Rosvall / Yle

NAUVO Viikonopun sääennuste varoitti Suomeen lauantaiaamuna tulevasta myrskystä, ja se sai Nauvon vierasvenesataman täyttymään. Lauantainaamuna vapaina oli enää joitakin paikkoja. Aluksia oli kiinnitettyinä noin 140.

Nauvon satamakonttorista kerrotaan, että maanantaina 6. heinäkuuta aluksia oli vielä enemmän eli 165. Silloin satama oli käytännössä täynnä. Yhtään venettä ei yleensä käännytetä pois, vaan kaikille pyritään löytämään paikka.

Katri Salonen oranssissa pipossa johdatti purjehduskoululaiset lyhyen matkan päähän. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Yksi venekunta kuitenkin on selvästi lähdössä merelle. Joukko nuoria veivaa purjettä ylös ja availee purjeveneen solmuja.

– Seuraamme monia sääennusteita, ja niiden mukaan myrsky ei tule meidän reitillemme. Saimme juuri tiedon, että kovin myräkkä on Haapsalussa, kertoo purjehduskoulua vetävä Katri Salonen pääkaupunkiseudulta.

Seurueen seuraava etappi on lyhyt, joten sen he aikovat uskaltaa mennä, vaikka muut alukset pysyttelevät visusti Nauvon satamassa.

Onko tosiaan yli kaksimetrisiä aaltoja näkynyt?

Suurin osa veneilijöistä on sade- ja myrskypäivänä joko veneillään tai he käyvät saunassa, syömässä tai kaupassa. Espoossa asuvat, lomalaiset Maarit ja Panu Miettinen ovat aamukahvilla.

– Myrsky on jo ohi. Kova merenkäynti oli viikolla, kun tulimme Tallinnasta Hankoon. Tänään vietämme sadepäivää kuitenkin satamassa. Seuraavaksi suuntaamme ilmeisesti Iniöön kyläilemään ja Ahvenanmaalle, kertovat Miettiset.

Maarit ja Panu Miettinen ottivat sadepäivänä rennosti. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Sääennusteessa varoitettiin lauantaina, että aallot voivat olla yli kaksimetrisiä. Panu Miettinen on purjehtinut 15 vuotta ja käynyt Tallinnan lisäksi muun muassa Ruotsissa. Hän kertoo, että suuria aaltoja on tullut vastaan. Miettinen muistelee itse, että kaksimetrisessä aallossa pitää osata ajaa venettä oikein, ettei satu haveria. Joten varoittelu on tarpeen.

– Olemme tottuneet kovaan merenkäyntiin. Pahimmat kelit ovat tulleet eteen Ruotsin eteläkärjessä. Tänä vuonna Ruotsiin ei mennä koronan takia, kertovat Maarit ja Panu Miettinen.

Nauvon vierasvenesataman laiturilla riitti kulkijoita sadesäällä. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Lue lisää:

.
.