Jyväskyläläispäiväkodissa suuri määrä koronalle altistuneita – johtajaylilääkäri: "Kontaktien yksityiskohtainen selvittely on mahdotonta"

Karanteeni jouduttiin määräämään laajaksi, koska sairastuneen lapsen kontakteja on vaikea määrittää.

koronavirus
Touhula-päiväkodin seinä.
Jyväskylässä sijaitsevan yksityisen Touhula-päiväkoti Mannisenmäen lapset ja henkilökunta on asetettu karanteeniin päiväkodissa havaitun koronavirustartunnan vuoksi. Minna Matintupa / Yle

Jyväskylässä Mannisenmäen päiväkodissa todettuun koronavirustartuntaan liittyvä altistuneiden määrä on erittäin suuri. Näin arvioi Keski-Suomen keskussairaalan johtajaylilääkäri Juha Paloneva.

Tällä hetkellä yhteensä 89 yksityisen Touhula-päiväkoti Mannisenmäen lasta ja henkilökuntaan kuuluvaa aikuista on 14 päivän karanteenissa.

– On ollut hyvin vaikea määrittää, ketkä ovat kontakteja. Kaikki näistä altistuneista eivät ehkä ole edes olleet kontaktissa sairastuneeseen, Paloneva sanoo.

Johtajaylilääkärin mukaan koronavirustartunta todettiin Mannisenmäen päiväkodin lapsella. Palonevan mielestä on vaikeaa ennustaa, tuleeko koronavirustartuntoja lisää.

– Yleisesti ottaen tiedetään, että lapset eivät tartuta koronavirusta niin herkästi kuin aikuiset.

Paloneva arvelee kontaktien yksityiskohtaisen selvittelyn olevan mahdotonta.

– Siitä syystä varotoimena karanteenikin on jouduttu määräämään varsin laajaksi.

Altistuneita testataan herkästi

Jyväskylän kaupunki tiedotti eilen, että karanteeniin on asetettu 72 lasta ja 17 henkilökuntaan kuuluvaa aikuista. (siirryt toiseen palveluun) Keski-Suomen keskussairaalan johtajaylilääkäri Juha Paloneva sanoo heidän saaneen normaalin ohjeistuksen siitä, miten karanteenin aikana pitää käyttäytyä ja välttää ulkopuolisia kontakteja.

Aiemmin tällä viikolla Rovaniemellä Poropolun päiväkodin lapsella todettiin koronavirustartunta. Kaikkiaan noin 70 ihmistä altistui, ja heidät on testattu koronatartunnan varalta.

Paloneva arvioi jyväskyläläispäiväkodissa altistuneita testattavan hyvin herkästi, mikäli heillä ilmenee minkäänlaisia hengitystieoireita. Testaamisesta vastaa Jyväskylän kaupunki.

– Kun tiedetään, että lapset saattavat olla erittäin vähäoireisia, niin on todennäköistä, että testaamista tehdään hyvin herkästi ja laajasti, Paloneva sanoo.

Lue myös:

Jyväskyläläisen päiväkodin lapset ja henkilökunta karanteeniin – syynä päiväkodissa havaittu koronavirustartunta

Rovaniemeläisellä päiväkotilapsella todettu koronavirustartunta – muiden Poropolun päiväkodissa altistuneiden testitulos oli negatiivinen

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus