Jyväskylän senioritalon asukkaiden arki kääntyi päälaelleen, kun tuli tuhosi kodin – "Emme tiedä, missä vietämme yöt tästä eteenpäin"

Jyväskylän Palokassa syttyi perjantaina laaja kerrostalopalo, jota sammutettiin vielä lauantaiaamuna. Kolmesta talosta evakuoitiin yhteensä 168 ihmistä.

tulipalot
Talosta evakuoidut Seija ja Jorma Vähäkoski.
Jyväskyläläiset Seija ja Jorma Vähäkoski evakuoitiin perjantai-iltana kotoaan, kun senioritalossa syttyi laaja tulipalo.Jarkko Riikonen / Yle

Jyväskylän Palokassa sijaitsevassa senioritalossa levisi perjantain ja lauantain välisenä yönä laaja tulipalo.

Palokan Ilona -talossa syttynyt palo oli ehditty saada jo perjantai-iltana kertaalleen hallintaan, mutta palo levisi sittemmin toiseenkin taloon. Kolmesta talosta evakuoitiin yhteensä 168 ihmistä.

Evakuoitujen joukossa olivat asukkaat Seija ja Jorma Vähäkoski, jotka olivat olleet menossa nukkumaan, kun he havahtuivat savun hajuun. He luulivat sen tulevan grilliltä, mutta sitten palohälytin alkoi soida.

– Alatalosta soitti yksi mummo ja sanoi, että teidän talo palaa. Vedimme äkkiä vaatteet päälle ja lähdimme, Seija Vähäkoski kertoo.

Alhaalla vastassa oli jo palomies.

– Menin vähän paniikkiin, mutta hän vei minut rauhallisesti ulos. Sitten minulle tuli hätä miehestäni, joka oli jäänyt kotiin.

Jyväskylän senioritalon asukkaat Seija ja Jorma Vähäkoski kertovat toimittaja Riikka Pennaselle tulipalosta.

Jorma Vähäkoskikin pääsi kuitenkin turvallisesti ulos palavasta talosta. Yön pariskunta vietti heidän poikansa vaimon kotona.

Aamun koittaessa paloa sammutettiin yhä, mutta se on nyt saatu hallintaan. Vähäkosket eivät tiedä, milloin pääsevät takaisin kotiinsa.

 Tulipalo kerrostalossa Palokan Ilona -seniorikohteessa Jyväskylässä 10. heinäkuuta.
Savu näkyi kymmenien kilometrien päähän.Timo Laulainen / Lehtikuva

Kotiinpaluusta ei tietoa

Keski-Suomen pelastuslaitoksen tiedotustilaisuudessa päivystävä palopäällikkö Pauli Nurminen kiitti vapaaehtoisia ripeästä evakuointiavusta. Muun muassa vapaaehtoinen pelastuspalvelu Vapepa oli mukana avustamassa evakuoinnissa.

– Ilman nopeita evakuointitoimia ihmishenkiä olisi menetetty. Painopisteajattelu oli heti ihmisten pelastamisessa. Se näkyy isompina materiaalivahinkoina. Se oli taktinen valinta, kun saavuimme kohteeseen, Nurminen sanoi tilaisuudessa.

Asukkaat Seija ja Jorma Vähäkoski eivät voi palata kotiinsa, sillä rakennuksen osia on sortumisvaarassa. Ilona-talo, jonka kolmannessa kerroksesa pariskunnan asunto sijaitsee, on pahiten vaurioitunut.

– Emme tiedä, missä vietämme yöt tästä eteenpäin, Jorma Vähäkoski toteaa.

Seija Vähäkoski kertoo, että naapureista kaikki ovat samassa tilanteessa. Kellään ei ole varmuutta, miten tästä eteenpäin.

Palosta evakuoituja ja heidän läheisiään on auttanut sosiaalipäivystys ja Kriisikeskus Mobile. Sosiaalipäivystyksen mukaan asukkaat ovat nyt turvassa.

– On tärkeää että elämä pääsee jatkumaan normaalisti, kun päästään kriisivaiheen yli, sanoi Jyväskylän kaupungin sosiaalipalveluiden johtaja Ulla Kuittu lauantain tiedotustilaisuudessa.

Tulipalo kerrostalossa Palokan Ilona -seniorikohteessa Jyväskylässä.
Keski-Suomen pelastuslaitos ihmettelee, kuinka palo pääsi leviämään poikkeuksellisen nopeasti.Jarkko Riikonen / Yle

"Siinä on ollut niin hyvä asua"

Seija ja Jorma Vähäkoski ovat nauttineet senioritalossa asumisesta. Arki kääntyi päälaelleen yhdessä yössä.

– Oli ihan kamalaa kuulla, että talo jouduttaisiin purkamaan ehkä kokonaan pois. Siinä on ollut niin hyvä asua, Seija Vähäkoski sanoo.

Pariskunnan mukaan naapureiden kesken on vallinnut hyvä yhteishenki. Vähäkosket ovat lisäksi pitäneet muun muassa rakennuksen kuntosalista, saunoista, pesutiloista ja ravintolasta.

Oman kodin tuhoutuminen riipaisee syvältä.

– Olen aina sanonut, että se (koti) on parasta, mitä ikinä on ollut, Seija Vähäkoski sanoo herkistyen.