Hyppää sisältöön

Satakunnassa Eurajoella paloi metalliromukasa – palosta levisi ilmaan myrkyllistä savua

Romukasa paloi lähes kauttaaltaan. Pelastuslaitos sai palon rajattua.

Tulipalo levittää ympäristöön rankasti savua. Kuva otettu dronella iltakymmenen jälkeen lauantaina. Kuva: Mikko Väisänen

Eurajoella Lapintiellä paloi yöllä romuttamon pihalla suuri metalliromukasa. Satakunnan pelastuslaitos kehotti alueen asukkaita sulkemaan ikkunat ja ilmastoinnin runsaan savunmuodostuksen vuoksi. Ympäristöön leviävästä savusta annettiin vaaratiedote, sillä savu oli myrkyllistä.

Palo saatiin rajattua eikä se ollut vaarassa levitä. Satakunnan pelastuslaitos kertoi Twitterissä aamuyöllä viiden aikoihin, että palo on saatu sammumaan eikä siitä enää aiheudu vaaraa alueen asukkaille. Pelastuslaitos purki palosta annetun vaaratiedotteen.

Savu nousi syttymispaikalta suoraan ylöspäin. Päivystävä palomestari Timo Nurminen arvioi lauantaina, että savu tulee illan edetessä ja kosteuden lisääntyessä laskeutumaan alaspäin, sillä paikalla ei tuule käytännössä lainkaan.

Romuttamo sijaitsee noin kilometrin päässä taajamasta, ja sen lähettyvillä on yksittäisiä asuinrakennuksia.

Romukasa on vaikea sammuttaa

Palavassa kasassa oli alumiinimurskajätettä, joka on murskattu koneilla. Seassa oli esimerkiksi sähköjohtoja, akkuja ja erilaista elektroniikkajätettä. Kasa oli kooltaan ainakin 50 x 50 metriä. Korkeutta sillä oli noin neljä metriä.

– Se palaa lähes kauttaaltaan, Nurminen kertoi.

Käytännössä alumiinikasa paloi lähes loppuun. Nurmisen mukaan palon sammuttaminen oli hankalaa, sillä vesi ja vaahtoneste eivät tepsineet paloon.

Tulipalo hehkui paljon lämpöä, joka käytännössä sytytti kasaa lisää ja lisää. Pelastuslaitoksen oli jäähdytettävä viereisiä romukasoja, jotta palo ei pääsisi leviämään.

Nurminen arvioi, että kasa ei tule sammumaan lauantaina, vaan sitä sammutellaan vielä yön läpi.

Juttua muokattu 12.7. klo 5.53 Päivitetty tieto, että palo on sammutettu ja vaara on ohi.

.
.