Trumpin lievennys Roger Stonen tuomioon saa kritiikkiä myös republikaaneilta – Romney: "Ennenkuulumatonta, historiallista korruptiota"

Venäjä-tutkintaa johtanut entinen erikoissyyttäjä Robert Mueller puolusti Stonen tuomiota harvinaisessa mielinpidekirjoituksessa.

Roger Stone
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump puhelimen äärellä samalla kun Marine One -helikopteri laskeutui Valkoisen talon edustalle 10. heinäkuuta. Samana iltana ilmoitettiin Roger Stonen tuomion lievennyksistä.
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpia kuljettava Marine One -helikopteri laskeutui Valkoisen talon edustalle 10. heinäkuuta. Samana iltana ilmoitettiin Roger Stonen tuomion lievennyksistä.Shawn Thew / EPA

Yhdysvalloissa myös presidentti Donald Trumpin puoluetoverit arvostelevat päätöstä, jolla Trump lievensi entisen neuvonantajansa Roger Stonen tuomiota.

Republikaanisenaattori Mitt Romney ei säästellyt sanojaan kommentoidessaan presidentin toimia.

– Ennenkuulumatonta, historiallista korruptiota: Amerikan presidentti lieventää sellaisen ihmisen tuomiota, jonka jury on tuominnut saman presidentin suojelemisesta, Romney tviittasi.

Romney on asettunut Trumpia vastaan jo aiemmin, kun hän ainoana republikaanina äänesti presidentin virkasyytteen puolesta helmikuussa.

Päätöstä kritisoi myös republikaanisenaattori Pat Toomey, joskin lievemmin. Toomeyn mukaan oli virhe lieventää Stonen tuomiota, kun hänet oli asianmukaisesti todettu syylliseksi.

 Roger Stone
Roger Stone saapumassa oikeuden istuntoon helmikuussa 2019.Michael Reynolds / EPA

Trumpin luottomies Stone sai helmikuussa kolmen vuoden ja neljän kuukauden tuomion valehtelemisesta Yhdysvaltojen edustajainhuoneen komitealle, joka selvitti Venäjän sekaantumista Yhdysvaltojen vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

Stonen oli määrä ilmoittautua vankilaan ensi viikolla, mutta Valkoinen talo ilmoitti perjantaina hänen olevan vapaa mies.

Mueller: Stone on edelleen tuomittu rikollinen

Myös Venäjä-tutkintaa johtanut entinen erikoissyyttäjä Robert Mueller kommentoi asiaa harvinaisessa ulostulossa Washington Post -lehdessä (siirryt toiseen palveluun) lauantaina.

Mueller puolusti kirjoituksessaan tutkinnan olleen "äärimmäisen tärkeä".

– Stone sai syytteen ja tuomion, koska hän syyllistyi liittovaltion rikokseen. Hän on edelleen tuomittu rikollinen, ja se on oikein, Mueller kirjoitti.

Valkoinen talo toisti perjantaina tiedotteessaan Trumpin aiemman syytöksen, jonka mukaan Mueller tutki väitettyä rikosta, jota ei ollut koskaan tapahtunut. Tiedotteen mukaan Stonea ei olisi tämän vuoksi pitänyt alkuunkaan asettaa syytteeseen.

Trump puolusti päätöstään vielä perjantaina medialle ja kutsui Venäjä-tutkintaa "noitajahdiksi".

Venäjä-tutkintaa johtanut Robert Mueller kongressin kuultavana heinäkuussa 2019.
Venäjä-tutkintaa johtanut Robert Mueller kongressin kuultavana heinäkuussa 2019.Jim Lo Scalzo / EPA

Biden: "Korruptoitunein presidentti Amerikan historiassa"

Demokraatit ovat yksimielisesti tuominneet Trumpin päätöksen.

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi kutsui lausunnossaan (siirryt toiseen palveluun) tuomion lieventämistä "tyrmistyttäväksi korruptioksi".

Myös demokraattien tuleva presidenttiehdokas Joe Biden tyrmäsi päätöksen Twitterissä (siirryt toiseen palveluun). Hän vetosi amerikkalaisiin, jotta nämä äänestäisivät Trumpin pois presidentinvirasta.

– Olen sanonut sen aiemmin, ja sanon sen uudelleen: Donald Trump on modernin Amerikan historian korruptoitunein presidentti, Biden kirjoitti.

Lue myös:

Trump lievensi entisen neuvonantajansa Roger Stonen tuomiota

Trumpin entinen neuvonantaja Roger Stone tuomittiin yli kolmeksi vuodeksi vankeuteen

Trumpin entinen neuvonantaja ja "likainen huijari" Roger Stone saa tänään rangaistuksen, josta nousi jo etukäteen poliittinen myrsky

Lähteet: AFP