Herätys: Puolan presidentinvaalista erittäin jännittävä, Haaviston tapauksen käsittely alkaa, liikuntaseteli ei käy kaikkeen liikuntaan

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Äänestyspaikka Puolan presidentivaaleissa sunnuntaina 12. heinäkuuta 2020.
Puolan presidentinvaalien tulokset selvinnevät maanantai-iltapäivällä. Äänestystyöntekijä Stulnon kylässä sunnuntaina 12. heinäkuuta.Wojtek Radwanski / AFP

Puolan presidentinvaalien tilanne erittäin tiukka

Ennen aamuneljää päivittyneen ovensuukyselyn mukaan Puolan presidentinvaaleissa istuva presidentti Andrzej Duda olisi hieman haastajaansa Varsovan pormestaria Rafał Trzaskowskia edellä. Tilanne on kuitenkin äärimmäisen tasainen.

Dudalle tuorein ovensuukysely antaa 51 prosentin ja Trzaskowskille 49 prosentin kannatuksen. Aiemmassa kyselyssä ero oli hiukan pienempi. The Guardian -lehti kertoo, että virallisten tulosten odotetaan valmistuvan tiukan tilanteen vuoksi aikaisintaan maanantaina iltapäivällä.

Ulkoministeri Pekka Haaviston ministerivastuu käsittelyyn

Pekka Haavisto, Säätytalo, 08.07.2020
Esitutkinnan aikana poliisi on kerännyt aineistoa ja esimerkiksi kuulustellut Haavistoa.Antti Haanpää / Yle

Eduskunnan perustuslakivaliokunta päättää tänään ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ministerivastuuasian käsittelystä. Perustuslakivaliokunta saa eteensä poliisin esitutkinta-aineiston, jota on noin 1 300 sivua. Perustuslakivaliokunta pyysi helmikuussa esitutkintaa, jotta selviäisi rikkoiko Haavisto lakia, kun hän teki päätöksiä a-Holin leirillä olevien suomalaisten tapauksessa. Poliisi tutki erityisesti sitä, miksi Haavisto halusi siirtää konsulipäällikkö Pasi Tuomisen toisiin tehtäviin.

Lue tästä Haavisto-tutkinnan aiemmat ja tulevat vaiheet.

Suppilaudan voi vuokrata ja se on liikuntaa, mutta polkupyörän vuokraus ei, linjaa verottaja

Nainen ajaa kaupunkipyörällä.
Kaupunkipyörän vuokraaminen ei ole verottajan mukaan liikuntaa, eikä myöskään joukkoliikennettä.Henrietta Hassinen / Yle

Verottajan tulkinnan mukaan kaupunkipyörien kohdalla ei voida hyödyntää liikuntaseteleitä, koska silloin maksetaan pelkästään välinevuokrasta. Pyöräliitto ja alan toimijat ovat ihmeissään.

Taistelu mikrobeja vastaan kalusteilla kiihtyy

Tyoli ja työpäytä Iskun näyttelytilassa.
Isku on valmistanut antimikrobisia tuotteita useamman vuoden. Koronaepidemia sai asiakkaat miettimään tilojensa hygieenisyyttä aikaisempaa enemmän.Juha-Petri Koponen / Yle

Koronakevät on siivittänyt suomalaisten yritysten antibakteeristen ratkaisujen myyntiä. Bakteerit ovat olleet yhteinen kiinnostuksen kohde niin huonekalujen, hanojen kuin lukkojenkin valmistajalle. Monet yritykset ovat nyt alkaneet tehdä yhteistyötä päästäkseen Lähi-idän markkinoille, jossa palkintona on isot rahat.

Viikko alkaa epävakaisena

Maanantain sääennuste.
Anniina Valtonen / Yle

Viikko alkaa vaihtelevissa merkeissä. Sää on epävakaista ja sade- tai ukkoskuuroja liikkuu vähän siellä täällä. Keski- ja Pohjois-Lapissa jatkuu enimmäkseen poutasää.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.