1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ruotsi

Suomenkielisten lasten oikeuksien polkemisesta syytetty Ruotsi haastettiin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen

Lasten vanhempien juristi syyttää Ruotsin valtiota kaksinaamaisuudesta.

Vanhempien mukaan heidän lapsiaan on koulussa kehotettu puhumaan vain ruotsia. Kuvituskuva. Kuva: Kirsi Heikel / Yle

Ryhmä vanhempia syyttää Ruotsin valtiota ruotsinsuomalaisten lasten oikeuksien rikkomisesta. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on ottanut tapauksen käsiteltäväkseen.

Vanhempien mukaan heidän lapsiaan on koulussa kielletty puhumasta suomea erilaisissa tilanteissa, vaikka lapset ovat kaksikielisellä luokalla osana kielivähemmistöille suunnattua koulutusohjelmaa.

Lapset käyvät koulua Västeråsin kunnassa, joka saa vuosittain noin kaksi miljoonaa kruunua eli noin 200 000 euroa tukeakseen ja edistääkseen suomen kieltä ja ruotsinsuomalaista kulttuuria yli tason, jota kaikilta Ruotsin kunnilta vaaditaan kansallisten vähemmistöjen huomiointiin.

Suomen ohella Ruotsin virallisia vähemmistökieliä ovat saame, meänkieli, romani ja jiddiš.

Västerås saa vuosittain noin 200 000 euroa tukeakseen ja edistääkseen suomen kieltä ja ruotsinsuomalaista kulttuuria. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Asianajaja syyttää viranomaisia ja poliitikkoja panettelusta

Asiasta kertoo vanhempien juristi Johanna Parikka Altenstedt tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun). Hän kirjoittaa, että Ruotsi pärjää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia sekä sukupuolten välistä tasa-arvoa tarkasteltaessa, mutta maa on hänen mukaansa muihin verrattuna surkea kansallisten vähemmistöjen oikeuksien huomioinnissa.

Vanhempien mukaan koulu ei ole ottanut syytöksiä vakavasti, eivätkä muutkaan ruotsalaisviranomaiset ole halunneet käsitellä väitettyä syrjintää.

– Koulun henkilökunta, viranomaiset ja poliitikot ovat panetelleet heitä samalla, kun Ruotsi mielellään osoittaa syyttävällä sormella muita maita, jotka eivät huolehdi kansallisista vähemmistöistään, kuten Unkari ja Romania romaneista, Parikka Altenstedt kirjoittaa tiedotteessa.

Vanhemmat ovat valittaneet asiasta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelle maaliskuussa, ja tuomioistuin on tuoreen tiedotteen mukaan ottanut tapauksen käsiteltäväkseen.

Parikka Altenstedt tiedotti asiasta viime keskiviikkona. Asiasta uutisoivat Suomessa aiemmin Hufvudstadsbladet (siirryt toiseen palveluun) ja Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Ruotsinsuomalaisuus ei enää ole suomalaisuutta Ruotsissa – monelle musiikki on kolmas kotimaa

Nuoremmista suomalaissukupolvista Ruotsissa on tullut "svenssoneita": Suomen kielen olen melkein kokonaan menettänyt