Etelä-Afrikassa kiellettiin jälleen alkoholin myynti – sairaalapedit halutaan koronapotilaiden käyttöön

Maassa otetaan käyttöön jälleen myös yöllinen ulkonaliikkumiskielto, jonka toivotaan vähentävän liikenneonnettomuuksien määrää.

Etelä-Afrikka
Ruoka-avustusta.
Hyväntekeväisyystyöntekijä jakoi ruokaa kodittomille Marikanan köyhälistöalueella pääkaupunki Pretoriassa huhtikuussa, sen jälkeen kun tiukat koronarajoitukset otettiin ensi kerran käyttöön Etelä-Afrikassa.Kim Ludbrook / EPA

Etelä-Afrikan presidentti on palauttanut maahan takaisin tiukat koronarajoitukset sen jälkeen, kun koronatartuntojen määrä on jälleen kääntynyt selvään kasvuun.

Presidentti Cyril Ramaphosan mukaan Etelä-Afrikka palauttaa välittömästi jo aiemmin keväällä voimassa olleen alkoholin myyntikiellon. Hän perustelee kieltoa sillä, että näin vähennetään päihtymyksestä aiheutuneita loukkaantumisia, jolloin sairaalapaikat saadaan koronapotilaiden käyttöön.

Lisäksi Etelä-Afrikassa otetaan käyttöön jälleen yöllinen ulkonaliikkumiskielto, jonka toivotaan vähentävän liikenneonnettomuuksien määrää. Kasvosuojainten käyttö julkisilla paikoilla on vastedes pakollista.

Terveysviranomaiset ovat varoittaneet, että maassa on pulaa sekä sairaalapaikoista että happipulloista. Etelä-Afrikkaan on ennustettu pahinta tautipiikkiä heinä- ja syyskuun välille.

Etelä-Afrikka on tällä hetkellä maailman yhdeksänneksi pahin koronatartuntojen keskiö, käy ilmi John Hopkins -yliopiston tilastoista. Maassa on raportoitu useiden viime päivien aikana yli 10 000 päivittäisestä tartuntatapauksesta. Viimeisin vuorokausiennätys koronatapauksissa oli lähes 13 500.

Etelä-Afrikassa otettiin huhti- ja toukokuussa käyttöön maailman tiukimpiin kuuluneet koronarajoitukset. Tuolloin suljettiin käytännössä kaikki maan kaivokset, tehtaat ja muu liike-elämä. Lisäksi kiellettiin sekä alkoholin- että tupakanmyynti.

Rajoituksilla epidemia saatiin hallintaan, mutta ne rapauttivat jo valmiiksi taantumaan ajautuneen maan talouden, kun työttömyys kääntyi rajuun nousuun. Yhä useampi kansalainen joutui turvautumaan ruoka-apuun.

Kesäkuussa rajoituksia ryhdyttiin höllentämään ja miljoona eteläafrikkalaiset palasivat takaisin töihinsä. Kuitenkin vain muutamaa viikkoa myöhemmin tartuntatapausten ja sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrä kääntyi selvään nousuun.

Etelä-Afrikassa on tilastoitu 40 prosenttia kaikista Afrikan mantereen vahvistetuista koronatapauksesta. Maassa on raportoitu yhteensä 264 183 koronatartuntaa ja 3 971 covid-19-taudin aiheuttamaa kuolemantapausta.

Päivittyvä koronaseuranta.

Lähteet: AP

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus