1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Italian aiemmalta viruskeskittymäalueelta kotoisin olevat kertovat syrjinnästä lomakauden alettua

Lombardian alueelta kotosin olevat italialaiset ovat kertoneet vaikeuksistaan saada varattua hotellimajoituksia Italian sisältä.

Auringonpalvojia Lido di Castel Porzianossa lähellä Roomaa 28. kesäkuuta 2020. Kuva: Emanuele Valeri / EPA

Lukuisat Italian Lombardian alueelta kotoisin olevat ihmiset ovat kertoneet kokeneensa syrjintää, kun he ovat yrittänet varata lomamajoitusta Italian sisältä, kirjoittaa The Guardian (siirryt toiseen palveluun). Koronaepidemia iski keväällä pahiten maan pohjoisosissa sijaitsevalle Lombardian hallinnolliselle alueelle.

Esimerkiksi pikkukaupunki Fombion pormestari Davide Passerini kertoo kokemastaan vastoinkäymisestä hänen yrittäessään varata majoitusta viikonlopuksi Toscanasta. Passerini asuu Codognon kaupungissa, joka suljettiin epidemian alkuvaiheessa. Pormestari kertoo, että majoituspaikan omistaja kieltäytyi varauksesta sen jälkeen, kun tämä sai tietää Passerinin asuvan Codognossa.

Passerini katsoo, että syrjinnässä on kyse ihmisten tietämättömyydestä. Hän korostaa, että maan ensimmäisiltä viruskeskittymisalueilta tulevat ihmiset eivät suurella todennäköisyydellä tuo virusta mukanaan, koska alueiden tartuntamäärät ovat olleet lähellä nollaa jo pitkään.

– Mutta joidenkin mielissä Codogno on synonyymi tarttuvalle taudille, sanoi pormestari Guardianille.

Viime viikolla eräästä virusepidemian pahasti runtelemalta paikkakunnalta kotoisin oleva pariskunta kertoi paikallisen radion haastattelussa, että heidät oli käännytetty hotellin vastaanotolta sillä verukkkeella, että hotelli oli täyteen varattu.

Koronayhteenottoja yleisillä rannoilla

Tunteet ovat kuumentuneet koronaepidemian jälkeen myös yleisillä rannoilla, kun lomakausi on päässyt alkamaan Italiassa. Viime viikolla kaksikymppistä naista läimäytettiin rannalla Ostiassa lähellä Roomaa, kun hän huomautti vierelleen tulleelle henkilölle turvaväleistä.

Veneton alueelta kotoisin oleva psykologi Marina Marzari kertasi puolestaan kokemuksiaan hiljattain rannalla Marchen alueella Italian keskiosissa. Marzarin mukaan ranta oli täpösen täynnä eikä juuri kukaan piitannut turvaväleistä tai käyttänyt kasvosuojainta.

– Kyseessä oli suurin väkijoukko, jota olen koskaan todistanut, kertoo Marzari.

Hän sanoo soittaneensa paikalle poliisin useita kertoja, mutta virkavalta ei koskaan saapunut paikalle.

Yksityisillä rannoilla koronasääntöjä, kuten turvavälejä on ollut helpompi noudattaa

Osissa Italiaa paikalliset viranomaiset ovat ryhtyneet järeisiin toimenpiteisiin saadakseen ihmiset noudattamaan koronamääräyksiä. Napolin edustalla sijaitsevalla Ischian saarella määräyksiä rikkoneille annetaan loma-ajan loppuun asti kestävä porttikielto rannoille.

Lisäksi esimerkiksi Bordigheran rantakaupungissa Luoteis-Italiassa on lisätty koronavalvontaa rannoilla. Koronamääräysten noudattamista varten on suunniteltu palkattavan vartijoita myös Salernon rannoilla.

Koronatartunnat ovat jatkaneet selvää laskuaan Italiassa sen jälkeen, kun tiukkoja rajoituksia ryhdyttiin purkamaan maassa toukokuun alussa. Ihmiset ovat voineet matkustaa vapaasti maan sisällä kesäkuun alusta lähtien.

Päivittyvä koronaseuranta.

Koronakuri höltyi äkkiä: turvaväleistä tingitään ja kaupasta haetaan pikkuostoksia – psykologi kertoo, miksi suojaus on niin helppo laskea