THL:n Salminen koronan mahdollisesta toisesta aallosta: koulujen sulkemista varmasti mietittäisiin hyvin tarkkaan – "En usko, että voitaisiin sitä suositella"

Asiantuntijat eivät tyrmänneet matkailun suhteen mahdollisia maakohtaisia täsmärajoituksia, mutta muistuttivat, että tilannetta katsotaan tautitilanne edellä.

koronavirus
Tyhjä luokkahuone Vesilahden yhtenäiskoulussa.
THL kertoi perjantaina tiedotteessa, että koulujen ja päiväkotien sulkemisella oli vain vähän vaikutusta lapsilla ja nuorilla todettuihin koronatartuntoihin.Miikka Varila / Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen arvioi, että Suomessa tehdään asioita eri tavalla, jos koronapandemian toinen aalto iskee Suomeen.

Salminen sanoo Yle Radio 1:n Ykkösaamussa, että nyt Suomessa ymmärretään paljon paremmin taudinkuvaa, kuinka se kuormittaa terveydenhuoltoa ja ketkä ovat eniten riskissä sairastua. Hän myös uskoi, että koulujen sulkeminen olisi asia, jota varmasti mietittäisiin hyvin tarkkaan.

– Siitä on tullut sen verran paljon näyttöä, että siitä ei oikeastaan hyötyä ole vaan paljon enemmän haittaa lapsille. En usko, että ainakaan me (THL) voitaisiin sitä suositella toimenpiteenä enää, Salminen sanoi haastettelussa.

THL kertoi perjantaina tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun), että koulujen ja päiväkotien sulkemisella oli vain vähän vaikutusta lapsilla ja nuorilla todettuihin koronatartuntoihin. Tiedot perustuvat (siirryt toiseen palveluun) Suomessa ja Ruotsissa 1–19-vuotiailla todettujen koronatartuntojen, niistä aiheutuneiden tehohoitojaksojen ja kuolemantapausten vertailuun.

Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikön, johtaja Tuija Kumpulaisen mukaan mahdollisessa toisessa aallossa keskeistä on kansalaisten tietous asioista.

– On helpompi puhua sellaisen väen kanssa, joka tietää. Silloinhan (maalis-huhtikuussa) se oli pelottavaa. Ihmiset eivät olleet ollenkaan tottuneet siihen, että pidä etäisyyttä ja käy kaupassa harvoin. Nyt se on ikään kuin uusi normaali, Kumpulainen sanoi.

Myös lainsäädäntöön liittyviä muutoksia on tekeillä.

Matkailun täsmärajoituksia ei suoralta kädeltä tyrmätä

Ihmiset nauttivat kesäisestä sunnuntaista Eiranrannassa Helsingissä 12. heinäkuuta 2020.
Johtaja Mika Salminen THL:stä pitää pitää maakohtaisia täsmärajoituksia osittain mahdollisina ja työssäkäyntialueet voisivat hänen mukaansa olla harkittavien listalla ylimpänä. Ihmisiä Eiranrannassa Helsingissä sunnuntaina 12. heinäkuuta.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Kumpulaiselta ja Salmiselta kysyttiin lähetyksessä myös mahdollisista maakohtaisista täsmärajoituksista matkailussa. Esimerkiksi Tanska on sallinut matkailun ositttain Ruotsin eteläosista.

STM:n Tuija Kumpulaisen mukaan Ruotsin suhteen ongelmana on se, että mittavin liikennöintialue on juuri Tukholman alue ja Keski-Ruotsi.

– Ne ei ole mitenkään hyvässä vaiheessa olevia alueita tällä hetkellä, Kumpulainen sanoi.

THL:n Salminen pitää maakohtaisia täsmärajoituksia osittain mahdollisina ja työssäkäyntialueet voisivat olla harkittavien listalla ylimpänä.

– Viime kädessä on pakko katsoa eroa tautitilanteessa, että onko siinä järkeä että liian heppoisin perustein avaamaan niitä. Jos perusteet, edellytykset ja toimintakeinot, joilla voidaan hallita riskejä ovat olemassa, niin mikäs siinä silloin. Mitä monimutkaisempi järjestelmä, niin isommat riskit, yleensä se on niin, Salminen sanoi Ykkösaamussa.

Miten Suomen pitäisi mielestäsi toimia mahdollisessa toisessa koronavirusaallossa? Voit keskustella aiheesta 14.7. kello 23:een asti.

Lue myös:

Matkailu avataan 28 maahan ja ravintolat saavat olla auki kellon ympäri – katso, mitkä rajoitukset muuttuvat maanantaina

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: THL: Töihin tai kouluun ei voi mennä, jos palaa matkustusrajoitusmaasta, Brasiliassa yli 3 miljoonaa koronatartuntaa ja yli 100 000 kuollutta

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus