1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Brexit

Brexit katkaisee monen suomalaisen tien Britannian huippuyliopistoihin – Oxfordin lääketieteen opiskelijoille jopa 50 000 euron vuosimaksu

EU-maista tulevat eivät vuodenvaihteen jälkeen voi enää opiskella englantilaisessa korkeakouluissa samoilla säännöillä kuin britit.

Kaisa Saarinen ja Maria Puolakkainen ehtivät Oxfordin yliopistoon ennen maksujen korotusta – mutta brexit tuhosi haaveet väitöskirjan tekemisestä Englannissa. Kuva: Pasi Myöhänen / Yle

OXFORD St Antony’s Collegen kirjastossa päntätään yleensä yötä päivää – mutta covid-19-epidemian vuoksi paikalla on vain kaksi suomalaista.

Kaisa Saarinen arvelee, että EU-maista tulevat opiskelijat alkavat karttaa Oxfordia myös epidemian väistyttyä.

Syynä on se, että vuodenvaihteen jälkeen EU-maista tulevat joutuvat pulittamaan Englannissa yhtä korkeat opintomaksut kuin esimerkiksi aasialaiset tai yhdysvaltalaiset opiskelijat.

– Useimmilla suomalaisopiskelijoilla ei ole varaa maksaa kymmenien tuhansien eurojen opintomaksuja vuosittain, Saarinen uskoo.

Kämppäkaveri ja opiskelutoveri Maria Puolakkainen on samoilla linjoilla. Hän tuli Oxfordin yliopistoon, koska koki saavansa siellä parhaan mahdollisen opetuksen – mutta brexitin tuoma hinta opinnoille on liian kova.

– En olisi tullut tänne, jos opintomaksujen taso olisi ollut sama kuin tammikuusta alkaen.

Isku niin EU:lle kuin Britannialle

Vuosimaksu nousee Oxfordin yliopistossa vähintään 28 000 euroon (siirryt toiseen palveluun)nykyisen 10 000 euron sijaan. Lääketieteen opiskelijan vuosimaksu voi kohota lähes 50 000 euroon. (siirryt toiseen palveluun)

Samalla myös oikeus englantilaiseen opintolainaan poistuu.

Britannian opintomaksupäätös koskee vuodenvaihteen jälkeen opintonsa aloittaneita. Syksyllä aloitetun tutkinnon voi vielä tehdä loppuun vanhoilla ehdoilla.

Päätös on isku suomalaisille, sillä Times Higher Educationin kymmenen parhaan yliopiston listalla (siirryt toiseen palveluun) on kolme britti-instituutiota – muiden eurooppalaisten opinahjojen loistaessa poissaolollaan.

– Olen huomannut, että työhakemukseni saavat enemmän huomiota, kun ansioluettelossa mainitaan Oxfordin yliopisto, Kaisa Saarinen kertoo.

Myös Britannian tutkimuksen taso voi kärsiä EU-eron tuomien muutoksien vuoksi.

Maria Puolakkaisen omat väitöskirjasuunnitelmat menivät uusiksi, sillä mahdollisuus saada tutkimukseen brittirahoitusta käytännössä katosi.

– Britannia ja Yhdysvallat ovat kilpailleet huippututkimuksen kärkipaikasta parikymmentä vuotta ja nyt Britannian asema tulee heikentymään. Esimerkiksi kandidaatintyön ohjaajani muutti takaisin Saksaan, koska koki asemansa heikentyneen.

Skotlannin päätöstä odotellaan vielä

Opintomaksupäätöksen myötä Britannian asema suomalaisopiskelijoiden suosikkimaana voi olla historiaa. Samalla Englannin kanaali levenee henkisesti, kun liikkuvaisen nuoren väen mahdollisuudet kaventuvat

– Brittiopiskelijat eivät tutustu entisessä määrin eurooppalaisiin. Voi olla, että pian britit tuntevat entistä vähemmän yhteenkuuluvuutta manner-Eurooppaan, aluetutkimuksen opiskelija Kaisa Saarinen pohtii.

Skotlanti saattaa vielä pitää ovensa auki. Britanniaan kuuluva maa tarjoaa tällä hetkellä ilmaisia opintoja eikä ole vielä tehnyt päätöstä opintomaksuista.

Nick Hillman yllättyi brittihallituksen opintomaksupäätöksen ajankohdasta. “Opiskelijoiden vapaasta liikkuvuudesta olisi voitu sopia brexit-kauppaneuvottelujen yhteydessä.” Kuva: Pasi Myöhänen / Yle

Higher Education Policy Instituten johtaja Nick Hillman muistuttaa, ettei englantilaisiin opinahjoihin havittelevien kannata luopua täysin toivosta, vaikka varoja opintomaksuihin ei omasta takaa olisikaan.

– Yliopistoihin kannattaa ottaa yhteyttä suoraan ja selvittää olisiko tarjolla stipendejä tai vaikkapa edulliset opintolainan ehdot yhteistyöpankin kautta.

Juttua muokattu 14.7. klo 16.40: Korjattu Maria Puolakkaisen etunimi Marjasta Mariaksi.

Voit keskustella aiheesta 15.7. kello 23:een asti.