Hyppää sisältöön

Riihimäen perinteinen kotipihakisa saa uuden kilpailusarjan

Ensimmäistä kertaa Riihimäellä voi kilpailla vuoden parhaasta Ekopihasta.

Ekopihassa voidaan vaalia luonnon monimuotoisuutta kotipihan niityllä. Kuva: Silva Nieminen / Yle

Ympäristöasioista huolehtiminen on monille puutarhaharrastajille tärkeä asia ja mahdollisuuksia ekotekoihin on puutarhoissa useita. Viherpeukaloiden ekologisuus on huomattu myös Riihimäellä, missä perinteinen kotipihakilpailu saa tänä vuonna uuden kilpailusarjan ekopihoille.

Ekopiha-kilpailusarjaan osallistuvissa pihoissa voidaan esimerkiksi ottaa huomioon luonnon monimuotoisuus ylläpitämällä ketoa tai niittyä. Ekopihoissa voidaan käyttää hyödyksi hulevesiä tai kierrättää biojäte puutarhan kasveille.

– Riihimäen Ekopiha 2020 kriteerit täyttävä piha voi olla koriste- tai hyötypuutarha. Parhaimmillaan se on viihtyisä, persoonallinen ja ainutlaatuinen, kertoo kotipihatoimikunnan puheenjohtaja, vs. kaupunginpuutarhuri Päivi Sundman.

Riihimäen perinteisen Kaunein kotipiha-sarjan arvostelussa päähuomio kiinnittyy edellisvuosien tapaan pihojen kaupunkikuvalliseen yleisvaikutelmaan, lähiympäristöön ja huoliteltuun kadunvarsinäkymään.

– Kilpailuun voivat osallistua kaikki pientalojen, rivitalojen ja kerrostalojen pihat ja parvekkeet sekä loma-asunnot. Myös julkiset rakennukset voivat ottaa osaa kilpailuun, mutta Riihimäen kaupungin omat kiinteistöt on jäävätty kisasta, kertoo Päivi Sundman.

Kotipihakilpailuun ilmoittaudutaan täyttämällä lomake kaupungin verkkosivuilla tai kirjeitse. Lisätiedot kilpailuun osallistumisesta ja arvosteluperusteista löytyvät kaupungin verkkosivuilta. Arvosteluraati tutustuu pihoihin elokuussa ja palkitut pihat julkistetaan syyskuussa Riihimäki-päivänä. Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Riihimäen kotipihakilpailu on yksi Suomen vanhimmista yhtäjaksoisesti järjestetyistä pihakilpailuista. Kilpailu on järjestetty säännöllisesti vuodesta 1959.