Hyppää sisältöön

Tankkaamaan kilometrien jono, ilmaista polttoainetta odotettiin jo aamuviideltä – Vesa Keskisen synttäritempaus iskee kuluttajiin, mutta ei aiheuta bensasotaa

Kauppias Vesa Keskinen jakaa syntymäpäivälahjaksi ilmaista polttoainetta. Kyläkaupan tempaus ruuhkauttaa liikennettä Tuurissa Etelä-Pohjanmaalla.

Ilmaista polttoainetta jonotetaan Tuurin kylässä Alavudella. Kuva: Antti Kettumäki / Yle

Kyläkauppa Keskisen ilmainen bensanjakelu on vetänyt kansaa jo aamuvarhaisesta Alavuden Tuuriin Etelä-Pohjanmaalla. Paikalla olevan järjestysmiehen mukaan ensimmäinen jonottaja saapui jo aamuviideltä.

Iltapäivällä autojono oli jo useita kilometrejä. Liikenne paikalla ohjattiin niin, että valtatie 18 ei ruuhkautuisi, vaan jonot kulkivat Alavuden suunnasta pienempää Aspinmäentietä ja toisesta suunnasta Kyläkaupan pihan kautta Väkkäräpakantietä. Paikalle on järjestetty liikenteenohjaus.

Keskisen tankkauspisteessä saa tänään maanantaina kello 17:sta keskiyöhön saakka tankata – ihan ilmaiseksi. Kyse on Vesa Keskisen syntymäpäiväkampanjasta.

Bensan alennusmyynti on aiemminkin kuulunut Keskisen markkinointitempauksiin.

Viimeksi polttoainetta myytiin Tuurissa Keskisen syntymäpäivänä eurolla ja seuraavaksi 52 sentin litrahintaan marraskuussa samaan aikaan, kun Seinäjoella avattiin Ideapark.

Uteliaisuudesta paikalle

Juha Mäkinen tuli Peräseinäjoelta ilmaisen bensan perässä. Autosta löytyy kirja ja tietokone, joten tekemistä riittää, vaikka jonottaminen kestäisi kauan. Myös eväitä löytyy. Hänen mielestään kampanja on onnistunut.

– Vesa on ihan päällikkö tyyppi. Hän pistää hyvän kiertämään ja muutkin kauppiaat voisivat ottaa mallia, sanoo Mäkinen.

Hän uskoo, että kyläkauppa saa tästä paljon hyötyä, vaikka se voi maksaakin.

– En yleensä mitään ämpäreitä lähde jonottamaan. Nyt mietin, että jos pääsee hyviin lähtöasemiin, niin kannattaa. Ei tämä nyt niin paha rasti ole. Oli myös mukava nähdä tämä ihan uteliaisuudesta, sanoo Mäkinen.

Juha Mäkinen tuli Peräseinäjoelta Alavudelle jonottamaan ilmaista bensaa, mutta myös uteliaisuudesta. Kuva: Antti Kettumäki / Yle

Kilpailijat eivät hätkähdä

Kilpailijat ottavat Keskisen tempaukset rauhallisesti, eivätkä ole lähdössä vastaiskuun. Osuuskauppa Eepeen liikennemyymälä- ja polttonestekaupan toimialajohtaja Juhamatti Aronen sanoo, että tämäntyyppinen kampanjointi ei kuulu toimintatapoihin.

– Jokainen tekee omien malliensa mukaan markkinointitoimia. Meidän strategiaan tällaiset eivät kuulu, sanoo Aronen.

Hän myös arvioi, että ilmainen bensanjakelu on varmasti kohtuullisen kallis toimenpide. Samaa sanoo Kuortaneen Nesteen yrittäjä Vesa Jaskari.

– Polttoainemarkkinat ovat olleet jo vuosia täysin kuralla öljy-yhtiöiden pitäessä päivittäin "synttäreitä” kylmäasemilla ympäri Suomen. Toki näin rajua tarjousta ei vielä ole ollut, mutta kaiman tempaus ei yllätä, toteaa Jaskari.

– Keskinen saa näkyvyyteen nähden edullista mainosta läpi Suomen eli bisnesmiehenä osaa hienosti ottaa hyödyn kampanjasta, pohtii Jaskari.

Kuva: Antti Kettumäki / Yle

Trilogian päätös

Kauppias Vesa Keskinen on tunnettu erikoisista tempauksistaan, mutta tämä saattaa olla rajuin. Palaute on ollut myönteistä, pääasiassa hämmästelyä, mutta on joku myös hulluksi haukkunut.

– Onhan tämä hulluttelua, mutta kaikkea pitää kokeilla, elämä on sitä varten, sanoo Keskinen.

Ilmaisen polttoaineen jakelusta tuleva tappio voidaan aika tarkkaan arvioida. Kahden aiemman kerran perusteella menekki määräytyy sen mukaan, miten isotankkisia autoja tulee. Keskinen arvioi, että illan aikana kuluu 25 000 litraa polttoainetta.

– Kyläkaupan kukkarolle se on kallista, arviotu tappio on 40 000 euron luokkaa.

Idea kehitettiin vuosi sitten ja tarkoitus oli juhlistaa kauppiaan syntymäpäivää kerran näin.

– Tämän piti olla vaan yhden kerran synttäripäivänä. Tavoite oli tehdä historian kovin myyntipäivä, mutta päätettiin, että jos ei tule, niin sitten tehdään uusi kampanja. Sitten tuli ajatus tehdä trilogia. Tämä on synttärilahja asiakkaille, toteaa päivänsankari.

Keskinen sanoo, että tämä oli kolmas ja viimeinen bensaralli. Trilogia päättyy tähän, mutta seuraavat ideat ovat jo muhimassa.

Kauppias Vesa Keskinen viettää tänään 13.7. syntymäpäivää. Kuva: Antti Kettumäki / Yle
.
.