Huijauksen uhri menetti 200 000 euroa ja asuntokin oli mennä alta – nuori nainen pidätettiin juuri ennen kuin sai nimiinsä kahden miljoonan edestä asunto-osakkeita

Länsi-Uudenmaan poliisi kertoo tapahtumarikkaasta petosrikoksesta, jonka osapuolia ovat keski-ikäinen mies ja 20 vuotta nuorempi nainen.

petos
Kenttäpoliisin selkämys.
Kuvituskuva.Eleni Paspatis / Yle

Länsi-Uudenmaan poliisi kertoo poikkeuksellisen monimutkaisesta rikoskokonaisuudesta, joka on nyt siirtymässä syyteharkintaan.

Rikosnimikkeitä on pitkä liuta: törkeä kiskonta, törkeä rahanpesu, rahanpesu, kaksi erillistä petosta, yksi törkeä petos sekä törkeä maksuvälinepetos.

Poliisin mukaan noin vuoden kestänyt tapahtumasarja alkoi alkukeväällä 2019. Asianomistaja, pääkaupunkiseudulla asuva keski-ikäinen mies, ja epäilty, noin kaksikymmentä vuotta nuorempi pääkaupunkiseudulla asuva nainen, tutustuivat yhteisen ystävän kautta. Miehen ja naisen välille rakentui ystävyyssuhde.

Tutustumisesta lähtien nainen alkoi eri keinoin käyttää miestä rahallisesti hyväkseen. Poliisi epäilee, että kaksikon toisilleen esitellyt yhteinen ystävä olisi arvellut, että nainen voisi onnistua käyttämään miestä rahallisesti hyväkseen.

– Epäilty nainen on erittäin vakuuttava puhuja, tutkinnanjohtaja Klaus Geiger Länsi-Uudenmaan poliisista kertoo.

Nainen oli tarjonnut miehelle erilaisia palveluita kuten siivousapua, kuljetusapua ja pankkiasioiden hoitamista. Ajan kuluessa nainen sai miehen pankkitunnukset käyttöönsä ensin vakoilemalla, myöhemmin suoraan mieheltä itseltään. Nainen alkoi maksaa omia kulujaan miehen rahoilla.

Poliisi: Naisen äitikin teki petoksia

Poliisin mukaan nainen ja mies tekivät keskenään myös velkakirjan kymmenistä tuhansista euroista. Nainen sai miehen vakuuttuneeksi siitä, että hän odotti isoa perintöä, jolla hän maksaisi velkansa takaisin.

Nainen alkoi maksaa miehen rahoilla omia velkojaan sekä hieman tuttavapiirinsä ja läheistensä velkoja.

Vuoden varrella naisen äitikin lyöttäytyi miehen seuraan ja hankki tältä petoksilla useita tuhansia euroja. Mies ei tiennyt, että kyseessä oli hänen tuntemansa naisen äiti, koska tytär ei esitellyt heitä toisilleen.

Tapaukseen epäillään liittyvän myös rahanpesua

Pankkitunnuksien avulla nainen myös siirsi rahaa tuttavilleen, jonka jälkeen nämä nostivat rahat käteisenä ja antoivat ne epäillylle. Täten poliisi epäilee muutamaa muuta henkilöä rahanpesusta.

Yhteensä nainen sai törkeän petoksen tunnusmerkit täyttävillä toimilla ja törkeällä kiskonnalla mieheltä noin 200 000 euroa.

Miehen käyttämässä pankissa kuitenkin havahduttiin omituisiin siirtoihin hänen tilillään viime vuoden loppupuolella. Pankki vinkkasi asiasta poliisille, joka takavarikoi asianomistajan tilin.

Tähän mennessä merkittävä osa säästötilin rahoista oli jo käytetty tai nostettu käteiseksi.

Vielä tilin jäädytyksen jälkeen nainen kuitenkin jatkoi miehen luottokortin käyttöä sekä haki pikavippejä poliisin mukaan.

Välillä miehen epäilykset heräsivät, ja ystävyyssuhde oli kuukausien ajan tauolla. Kerran mies teki naisesta rikosilmoituksen, jonka hän kuitenkin veti pois.

– Ystävyyssuhde oli tempoileva. Epäilty pystyi manipuloimaan asianomistajaa aina päästessään tämän kanssa kasvokkain tekemisiin, Geiger kertoo.

Poliisit tulivat väliin kreivin aikaan

Kuitenkin vielä siinä vaiheessa, kun poliisi oli jo takavarikoinut miehen pankkitilin, nainen sai sepittämänsä tarinan avulla mieheltä lahjakirjan, jolla nainen sai haltuunsa miehen kolme asunto-osaketta. Niiden yhteenlaskettu arvo oli noin kaksi miljoonaa euroa.

– Asianomistaja asui yhdessä näistä asunnoista. Epäillyn tarkoituksena olisi ilmeisesti ollut myydä asunnot heti sen jälkeen, kun hän olisi saanut ne nimiinsä. Asianomistajalta olisi todennäköisesti lähtenyt asunto alta, tutkinnanjohtaja Geiger kertoo.

Poliisi sai suostuteltua miehen tekemään naisesta rikosilmoituksen asunto-osakkeiden lahjoittamisen jälkeen. Kun mies ymmärsi tilanteensa, poliisit ryhtyivät toimiin.

Huhtikuussa poliisi pidätti naisen, kun tämä oli matkalla siirtämään asunto-osakkeita omiin nimiinsä.

Nainen vapautui tutkintavankeudesta ennen juhannusta. Syyteharkinta on käynnistymässä. Poliisi onnistui saamaan rikoshyötynä haltuunsa noin kaksi miljoonaa euroa.

Poliisin mukaan epäilty nainen on ollut myös aiemmin epäiltynä eri rikoksista, mutta hän ei ole saanut niistä tuomiota.

Korjattu 14.7. kello 13.20 Vaihdettu sana "perintövelka" sanaksi "velka".

Lue lisää:

Salaperäinen boksi, satoja viestejä ja kyyneleitä: "Oli kohtaloni, että avasin sen viestin" – Aino menetti rakkaushuijarille 90 000 euroa