Sterilisaatio ei ole kaikille miehille ongelmaton toimenpide – perheenisä kärsi kovista kivuista puolitoista vuotta

Sterilisaation haitat tunnistetaan Suomessa huonosti. Pitkittynyt kipu voi haitata arjessa tai estää seksin.

sterilisaatio
Mies metsässä.
Sterilisaation haittavaikutuksista puhutaan Suomessa vähän. Pitkittynyt kipu vaikuttaa paljon elämänlaatuun. Kuvituskuva.Toni Pitkänen / Yle

Miehen sterilisaation haittavaikutukset tunnetaan Suomessa huonosti. Sterilisaatiota eli vasektomiaa pidetään yleisesti ongelmattomana toimenpiteenä ja vaivattomana tapana hoitaa ehkäisy miehillä, jotka eivät halua enää lapsia.

Valtaosa miesten sterilisaatioista sujuukin ongelmitta, mutta eivät kaikki.

Nelikymppinen kolmen lapsen isä kärsi hankalista kivuista pitkään sterilisaation jälkeen. Hän esiintyy tässä jutussa nimettömänä asian arkaluontoisuuden vuoksi.

– Vasektomia tehtiin vuoden 2015 lopulla. Toimenpiteen aikana kivut olivat oletettua kovemmat ja sain lisää särkylääkettä. Toipuminen sujui aluksi ilman ongelmia, mutta hankalat kivut alkoivat pari kuukautta toimenpiteen jälkeen, mies muistelee.

Tutkimus: jopa puolet saattaa kärsiä pitkittyneestä kivusta

Miesten sterilisaation jälkeinen kipuoireilu on Suomessa vähän tutkittu aihe. Kansainvälisissä tutkimuksissa kipuoireista kärsivien määrä vaihtelee paljon tutkimuksesta riippuen.

Urologian erikoislääkäri Arto Salonen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta kertoo, että kirjallisuuden mukaan kipuoireita voi tulla enimmillään 50 prosentille steriloiduista miehistä.

– Useimmissa tutkimuksissa arvioidaan kuitenkin, että pitkittyneistä kivuista kärsii muutama prosentti toimenpiteen läpikäyneistä, Salonen sanoo.

Mies lääkepurkin kanssa.
Normaalisti sterilisaation jälkeen pärjää tavallisilla särkylääkkeillä. Tavallisesti kipu kestää korkeintaan pari viikkoa.Toni Pitkänen / Yle

On normaalia, että mies tarvitsee särkylääkkeitä noin viikon ajan sterilisaation jälkeen.

– Jos kipuoireilu jatkuu muutamaa viikkoa pidempään, kannattaa harkita avun hakemista, sanoo lantionpohjan fysioterapeutti ja uroterapeutti Anu Parantainen.

Hän kouluttaa suomalaisia fysioterapeutteja lantionpohja-asioissa.

Kivun syy on tärkeää selvittää, ettei se kroonistu.

Jopa tuolilla istuminen oli mahdotonta

Suomessa tehdään miehille vuosittain noin 2 800 sterilisaatiota. Sterilisaatiossa miehen siemenjohtimet katkaistaan kivespussin tyvestä. Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa ja se kestää noin puoli tuntia. Naisen sterilisaatio on toimenpiteenä vaativampi. Suomessa kaikista sterilisaatioista miehille tehdään nykyisin yli 60 prosenttia.

Ylen haastatteleman miehen kipuoireilu oli hankalaa. Kipu tuntui kiveksissä ja peniksen tyvessä. Välillä tuli sähköiskumaisia tuntemuksia, jotka säteilivät vasemman jalan varpaisiin saakka. Kivesten alueella oli välillä turvotusta.

– Kipu oli aaltomaista. Jotkut päivät olivat helpompia, mutta esimerkiksi pyöräily piti jättää kokonaan yli vuodeksi. Hankalimmillaan tuolilla istuminen normaalisti oli mahdotonta, mies kertoo.

Erektioon tai kykyyn kokea seksuaalista nautintoa vasektomia ei miehen mukaan vaikuttanut. Kivut kuitenkin laskivat elämänlaatua huomattavasti ja aiheuttivat ahdistusta.

– Tällaista vaivaa ei noin vain oteta puheeksi kahvipöydässä. Minulla ei ollut aiemmin ollut tuolla alueella mitään ongelmia, mies kertoo.

Hän haki apua oireisiinsa useammalta urologilta, mutta heillä ei miehen mukaan ollut tietoa kipuoireilusta tai sen hoidosta. Vaivaan määrättiin särkylääkkeitä sekä erektiohäiriöön tarkoitettua lääkettä sillä ajatuksella, että verenkierto sukuelinten alueella vilkastuisi ja edistäisi paranemista.

Operaatio kadutti, ja mies pelkäsi, että kipu jäisi pysyväksi seuralaiseksi.

Jatkuvaa jomotusta tai kovia kipupiikkejä

Tyypillisesti sterilisaation jälkeiset kivut ovat joko jatkuvaa jomotusta tai voimakasta kipua kiihottumisen tai siemensyöksyn yhteydessä, kertoo fysioterapeutti Anu Parantainen.

– Voimakas kipu voi olla 0–10-kipuaasteikolla jopa luokkaa 7–10. Se voi aiheuttaa suoranaista pelkoa ryhtyä seksiin. Myös jatkuva jomotus laskee elämänlaatua, kuten mikä tahansa kipu, Parantainen sanoo.

Lantionpohjan fysioterapiassa kipuoireita hoidetaan esimerkiksi lihasten kipupiste- ja faskiakäsittelyllä, erilaisilla rentouttamisharjoituksilla, sähkövirtaa antavalla tens-laitteella tai akupunktiolla. Palpoinnin, ultraäänen tai pinta-emg:n avulla voidaan selvittää, miten lantionpohjan lihaksisto toimii ja onko alueella arpikudosta, kiinnikkeitä tai lihasjumeja.

Nelikymppisen miehen oireisiin auttoi lopulta juuri fysioterapia. Kun asiaan perehtyneet ammattilaiset löytyivät, kivut lopulta hellittivät hoitojen jälkeen. Mies kärsi kivuista kaikkiaan puolitoista vuotta. Sen jälkeen kivut eivät ole palanneet.

– Joskus muistan pyöräillessä sen ajan tapahtumat ja oireiluun liittyvän ahdistuksen, mies sanoo.

Mies metsässä.
Kipu intiimialueella aiheuttaa ahdistusta. Kivun hoitaminen on tärkeää, ettei se kroonistu.Toni Pitkänen / Yle

Vasektomian purku ei ole yksinkertaista

Sairaalassa työskentelevä urologi törmää vasektomian jälkeiseen pitkittyneeseen kipuun vain harvoin. Arto Salonen muistaa uransa varrelta muutamia potilaita.

– Yhden potilaan kohdalla päädyttiin vasektomian purkuun. Lopulta se auttoi kipuihin, Salonen kertoo.

Fysioterapeutti Anu Parantaisen vastaanotolle hakeutuu vuosittain 5–10 miestä sterilisaation jälkeisissä kivuissa.

Kipuoireilun ohella vasektomian yleisimpiä haittavaikutuksia ovat verenpurkauma operaation jälkeen ja toimenpiteestä johtuvat tulehdukset. Niitä ilmenee parilla prosentilla potilaista. Joskus katkaistuun siemenjohtimeen voi kasvaa kipuja aiheuttavaa kudosta.

Valtaosa vasektomian läpikäyneistä miehistä on kuitenkin tyytyväisiä lopputulokseen. Tutkimusten mukaan seksuaalinen elämä voi olla entistä laadukkaampaa, kun pelkoa raskaudesta ei enää ole.

Urologi kuitenkin muistuttaa toimenpiteen lopullisuudesta. Vasektomian purku ei ole yksinkertaista eikä takaa hedelmällisyyden palautumista.

– On itse asiassa melko erikoista, että 30 vuoden ikä riittää sterilisaation perusteeksi. Elämäntilanteet ja ajatukset saattavat muuttua vuosien varrella, Arto Salonen sanoo.

Aiheesta voi keskustella 15.7.2020 klo 23 saakka.