1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maastopalot

Maastopalot rauhoittuivat kesäkuussa Etelä-Savossa – loppukevään ja alkukesän kuivat ja tuuliset kelit edesauttoivat palojen leviämistä

Maastopaloja roihusi sekä touko- että kesäkuussa runsaasti ympäri maata.

maastopalot
Maastopalon jälkiä valtatien 13-varressa.
Arkistokuva.Jussi Lindroos / Yle

Maastopalojen määrä kasvoi alkukesästä reippaasti edellisvuoteen verrattuna.

Pelastuslaitoksen tilastojen mukaan maasto roihusi Etelä-Savossa toukokuussa yli 40 eri paikassa, kun vuonna 2019 maastopaloja tilastoitiin 12. Sen sijaan kesäkuussa maastopalojen määrä pysyi samoissa määrissä.

Erityisen herkkiä alueita metsäpaloille ovat kuivat mäntykankaat. Loppukevään ja alkukesän kuivat ja tuuliset kelit edesauttoivat maastopalojen leviämistä, Metsäkeskuksen metsäjohtaja Anne Rakemaa sanoo.

– Siihen vaikuttaa se myös, että millanen maaperä on. Soisempia maakuntia tuolla Pohjois-Pohjanmaalla vaikka siellä onkin ollut tänä vuonna palo, niin sellaiset ei ole yleensä niin helposti palavia kuin kuivien kasvupaikkojen alueet, joita löytyy tuolla vaikka harjualueilla Kaakkois-Suomessa. Etelä-Savohan on periaatteessa ehkä vehmaampaa, Rakemaa arvioi.

Maastopaloja roihusi sekä touko- että kesäkuussa runsaasti ympäri maata. Maastopaloja tilastoitiin molempina kuukausina keskimäärin kaksi ja puolisataa tapausta enemmän kuin edellisvuonna.

Keskimääräinen maastopalon koko on puolisen hehtaaria. Vuosittain Suomessa palaa noin viisisataa hehtaaria metsää.

Lue seuraavaksi