1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mökkeily

Pohjalainen pitää kiinni perintömökistään, vaikka kesämökkikaupassa on nyt myyjän markkinat – välittäjä: "Välillä mökkejä ihan kaivetaan myyntiin"

Koronakevään matkustusrajoitukset saivat suomalaiset haluamaan omaa kesämökkiä. Pohjalaismaakuntien asuntovälittäjillä on jopa pulaa myytävistä kohteista.

Mökkikauppa käy kuumana
Mökkikauppa käy kuumana

Vaasalainen Jenni Parpala on tuore kesämökin omistaja.

Oma mökki oli ollut Parpalan haaveena jo pidemmän aikaa ja koronakevät vauhditti päätöstä sen hankinnasta.

Yrittäjänä Parpala on keväällä ahkeroinut pitkiä päiviä. Kun perinteinen kahden viikon "nollaava" ulkomaanmatka jäi tänä vuonna välistä, päätti hän etsiä itselleen pakopaikan.

– Huomasin, että arkeen täytyy saada nyt paikka, missä pystyy pikkaisen hengähtämään. Ja kun on itsekseen kahden tytön kanssa, halusin paikan, missä tehdä onnellisia muistoja, Parpala kertoo.

Sen suurempia vaatimuksia Parpalalla ei mökilleen ollut kuin sähköt ja perille vievä tie. Käyttöveden hän kantaa mökille itse. Myöskään pintaremontin tekeminen ei naista pelottanut.

Mökki löytyi muutama viikko sitten Etelä-Pohjanmaalta, Ähtäristä.

– Meri on mielestäni pikkuisen pelottava ja halusin mökin ympärille luontoa, joka muistuttaisi kotiseudustani Lapista. Ähtäri oli sitten sellainen ja sieltä löytyi aika helmi kohde, Parpala kertoo.

Suomalaisten katseet kääntyneet kotimaahan

Asunnonvälittäjät miettivät tällä hetkellä pohjalaismaakunnissakin kuumeisesti, mistä saada lisää kesämökkejä myyntiin. Kun koronarajoitukset torppasivat matkustamisen, suomalaisten katseet kääntyivät kotimaahan ja mökkeilyyn.

Esimerkiksi Kokkolassa ja Vaasassa toimivalta Asunto Björndahl Oy:lta kerrotaan, että tänä vuonna on myyty kesämökkejä jo lähes yhtä paljon kuin koko viime vuonna. Vauhdin arvioidaan jatkuvan loppuvuoden.

Toimitusjohtaja Kaj Björndahl kertoo, että nyt on puutetta niin sanotuista perusmökeistä. Hintahaitari niissä on 60–110 000 euroa.

– Vaatimustaso vaihtelee. Nätti ja hyväkuntoinen mökki veden äärellä kelpaa hyvin eli ei edes tarvita erityisiä mukavuuksia, Björndahl sanoo.

Kiinteistövälittäjä Elina Liimatainen Kiinteistömaailmasta Kokkolasta kertoo, että myyntiin tulevat mökit tekevät kauppansa hyvin äkkiä. Kysyntää on selvästi enemmän kuin aiemmin.

Yrittäjä ja myyntijohtaja Harri Palokas OC Kiinteistövälityksestä Kokkolasta on huomannut, että uutisointi suomalaisten mökki-innostuksesta on saanut myös mökkiään kauppaavat liikkelle. Silti se ei riitä, sillä kysyntää on eniten viiteen vuoteen.

Lue lisää: Ostaisitko kesämökin näkemättä? Nämä siskokset ostivat – kesämökkikaupassa jopa kymmenien prosenttien kasvu

Vaasalainen Jenni Parpala toivoo kesämökistä hengähdyspaikkaa kiireiseen arkeen sekä paikkaa, jossa luodaan hyviä muistoja. Kuva: Antti Haavisto / Yle

Haaveena mökki veden äärellä

OC Kiinteistövälityksessä summataan, että vesi houkuttelee. Noin 85-90 prosenttia ostajaehdokkaista kaipaa mökkiä veden ääreltä.

– Vesi on erittäin tärkeä kriteeri. Muuten kriteerit vaihtelevat paljon. Osa kaipaa vastapainoa arjelle ja haluaa oleilla askeettisesti lähellä luontoa. Moni maksukykyinen asiakas taas haluaa ikään kuin omakotitalon rannalta kaikkine mukavuuksineen, Harri Palokas sanoo.

Ähtärin seudulla järviä ja rantaa riittää, mutta nyt kaupaksi käyvät Asuntokamari LKV:n kiinteistövälittäjä Tommi Pöyryn mukaan myös kuivan maan mökit ja jopa pelkät tontit.

– Ehkä kun saatavilla ei ole sitä, mitä haluaa, pitää rakentaa, Pöyry kertoo.

Pöyryn mukaan Ähtärin alueella käyvät kesämökit aina kaupaksi. Tänä keväänä ja kesänä on kuitenkin myyty myös kalliimpia mökkejä, joiden hinnat kohoavat yli 200 000 euron.

Mikäli on suunnitellut kesämökin myyntiä, on nyt myyjän markkinat. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Moni pitää kiinni mökistään

Pienen paikkakunnan kuten Ähtärin etuna kiinteistönvälittäjä pitää sitä, että mahdolliset myyntikohteet voivat löytyä myös etsimällä.

– Välillä mökkejä ihan kaivetaan myyntiin, Tommi Pöyry kertoo.

Jos omistuksessa on mökki, siitä luovutaan aivan viimeisenä, vaikka kunto ei enää riittäisi siellä käymiseen tai perikunta ei käyttäisi mökkiä. Mökkiä pidetään aarteena.

Harri Palokas

OC Kiinteistövälityksen Harri Palokas on huomannut, että Kokkolan ja Pietarsaaren välillä on paljon kesämökkejä, joissa kukaan ei käy. Niitä ei kuitenkaan laiteta myyntiin, mikä ihmetyttää.

– Olemme arvioineet, että ehkä se kuuluu suomalaisen luonteeseen. Jos omistuksessa on mökki, siitä luovutaan aivan viimeisenä, vaikka kunto ei enää riittäisi siellä käymiseen tai perikunta ei käyttäisi mökkiä. Mökkiä pidetään aarteena.

– Nyt kannattaisi kuitenkin myydä, sillä mökki menee kaupaksi. Moni haluaisi myös vuokrata mökin, vinkkaa Palokas.

Mökkielämä alkoi remontilla

Jenni Parpala odottaa innolla mökkikesää. Hän aikoo tyttärineen käydä poimimassa muun muassa mustikoita.

Mökkeilyelämä on kuitenkin käynnistynyt remontilla, jossa on kaatunut jopa seinää.

– Tytöt olivat kahdeksannen päivän jälkeen, että emmekö voisi jo lähteä kaupunkiin, Parpala naurahtaa.

Monesti kesämökeistäkin voi tulla stressaavia paikkoja, joilla pitää touhuta paljon kaikkea. Parpala uskoo, että sellaista mökistä ei hänelle tule. Mökki on hänelle rentoutumispaikka.

– Olen tehnyt remonttisuunnitelman, jossa päätin, että kolmen viikon päästä se on valmis. Aika hyvin se on jo loppusuoralla, Parpala kertoo.

Koska Parpalan mökki on hyväkuntoinen, talviasuttava ja hyvällä sijainnilla eläinpuiston läheisyydessä, ei ole poissuljettua, että hän alkaisi vuokrata sitä eteenpäin.

– Kesä on yritykselle aika sesonkiaikaa, joten varmasti siellä tulee oltua enemmän syksyllä ja talvella, Parpala kertoo.

Lue seuraavaksi:

Vuosien alamäki päättyi: Kesämökkien hinnat kääntyivät reippaaseen nousuun

Moni haluaa päästä mökistään eroon, mutta nuoremmat eivät enää osta: Rantamökkien hinnat pudonneet jopa 50 000 euroa – katso listasta alueesi hintamuutokset