Hyppää sisältöön

Uusi uhka siileille? Robottiruohonleikkurit tuhosivat kahden eri pihan siiliperheet

Inkoolaiseen löytöeläinkotiin on viikon välein tuotu siilejä, joiden eläinperheet ovat tuhoutuneet jäätyään robottileikkurin alle.

Inkoolaiseen löytöeläinkotiin on lyhyen ajan sisällä tuotu kahdesta eri pihasta siilejä, joiden pesueen kohtaloksi on koitunut robottiruohonleikkuri. Kuva: Löytöeläinkoti Skeppsdal Family

Kun inkoolainen eläinlääkäri Kaisa Wuorimaa sai tarkastettavakseen siilinpoikasia, joiden emo oli kuollut robottiruohonleikkurin alle, ajatteli hän tapauksen olevan onneton sattuma.

Reilu viikkoa myöhemmin Wuorimaan klinikalle tuotiin jälleen siili. Tällä kertaa aivan toisesta pihasta tuotiin emo, jonka neljä poikasta puolestaan koki kohtalonsa robottileikkurin hampaissa.

– Alkoi kyllä ahdistaa. Aivan turhaa kärsimystä, tuollaista ei pitäisi päästä tapahtumaan. Se on siilille tuskallinen kuolema ja aivan tarpeetonta.

Kovia kokeneet siilit tuotiin aluksi Inkoon Bärösundissa sijaitsevaan löytöeläintaloon kahdelta eri pihamaalta, poikaset Karjaalta ja yksinäinen emo Kemiönsaarelta.

Ensiksi Skeppsdal Family -löytöeläinkodin pitäjä Päivi Räty kohtasi viisi orpoa poikasta.

– Ne olivat hyvin pieniä, 70-80 gramman painoisia ja todella kuivuneita. Aloitimme nesteytyksen eli oireenmukaisen hoidon.

Hoito onnistui ja nyt siilinpoikaset ovat kasvaneet 300 gramman painoisiksi suursyömäreiksi.

Orpoina pelastetut siilinpoikaset painoivat löytöeläinkotiin saapuessaan vain 70 grammaa. Nyt suursyömärit ovat 300g painoisia. Kuva: Löytöeläinkoti Skeppsdal Family

Viime viikolla löytöeläinkodin suojaa tarvittiin jälleen.

– Meille tuotiin mammasiili ja kuvista näimme, että sen neljä poikasta oli silpoutunut robottiruohonleikkurin alle, löytöeläinkotia pitävä Päivi Räty kertoo.

Räty pohtii, että ehkä ihmiset luulevat, etteivät siilit liiku päivisin tai että siili on niin kookas, ettei se pysty jäämään robottileikkurin alle.

– Mutta siili pystyy painamaan itsensä ihan littanaksi maahan. Se menee pienelle rullalle ja jää kyhjöttämään, koska se on sen tapa puolustautua eli jää aivan varmasti alle.

Poikasensa menettänyt emo ei itsekään selvinnyt ilman vammoja, sillä se on varmuudella menettänyt toisen silmänsä.

– Siilimammaa edelleen nesteytetään, ruokitaan ja lääkitään. Se on alkanut syömään vähän itse, mutta on aktiivisessa hoidossa useamman viikon, ennen kuin pääsee takaisin luontoon.

Siilien pitää painaa pitkälti toista kiloa ennen kuin ne voidaan vapauttaa takaisin luontoon. Kuva: Löytöeläinkoti Skeppsdal Family

Myös ensinnä pelastettujen poikasten tie luontoon vapauteen on vielä pitkä, sillä niiden pitäisi painaa toista kiloa ennen vapauttamista.

– Ei ole yhtään sanottua, että ne pystyvät tänä syksynä vapautumaan. Keväällä niillä on paremmat mahdollisuudet selvitä, kun koko pitkä kesä on edessä.

Lue myös:

Satojen siilien pelastaja Siili-Seppo on huolissaan piikikkäiden ystäviensä tulevaisuudesta – hän uskoo, että ne häviävät ilman ihmisen apua