WHO:n pääjohtaja koronapandemiasta: Paluuta "entiseen normaaliin" saadaan vielä odottaa

Pääjohtajan mukaan entiseen ei olla palaamassa lähitulevaisuudessa.

Ulkomaat
Tedros Ghebreyesus
WHO:n pääjohtaja Tedros Ghebreyesus. sanoi, että koronavirus on edelleen yhteiskunnan suurin vihollinen, mutta monet maat eivät suhtaudu siihen riiittävän vakavasti. Salvatore Di Nolfi / EPA

Maailman terveysjärjestö WHO ei toistaiseksi näe paluuta koronaviruspandemiasta "vanhaan normaaliin".

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus varoitti maanantain tiedotustilaisuudessa liian monen maan tähtäävään väärään suuntaan koronavirukseen liittyvissä toimissa.

Pääjohtaja Ghebreyesus korosti koronaviruksen olevan edelleen yhteiskunnan suurin vihollinen, mutta monien maiden toiminta ei hänen mukaansa vastaa tilannetta.

Maailman maat eri vaiheissa – jotkut valppaina uuden aallon varalta, jotkut edelleen tartuntapesäkkeitä

Ghebreyesusin mukaan maailman maat voi koronaviruksen suhteen jakaa tällä hetkellä neljään kategoriaan: niihin jotka olivat valppaana ja välttivät suuret tartunta-aallot, niihin jotka ovat saaneet suuren tartunta-aallon kuriin, niihin jotka ovat lieventäneet rajoituksia mutta ovat luisumassa takaisin pahempaan tilanteeseen ja niihin, jotka ovat tiiviissä tartuntavaiheessa.

Moni rajoituksia purkanut maa on Ghebreyesusin mukaan kokenut uuden nousun tartuntamäärissä, jos ne eivät ole ottaneet käyttöön menetelmiä, jotka todistetusti vähentävät riskejä. Ghebreyesus korosti myös selkeän johtajuuden tärkeyttä pandemiasta selviämisessä ja kritisoi ristiriitaisia viestejä välittäneitä johtajia.

- Tästä pandemiasta ei ole oikotietä ulos, pääjohtaja totesi. Hänen mukaansa maailman johtajien ristiriitaiset viestit murentavat kansalaisten luottamusta kriisistä selviytymisen suhteen.

Lähteet: BBC

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus